реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Ви вже подали декларацію?

З 1 січня 2011 р. розпочалася кампанія декларування громадянами свого майнового стану та доходів, отриманих ними протягом 2010 р.

Сьомий рік поспіль громадяни декларують свої доходи в умовах дії Закону України від 22.05.2003 р. № 889-ІV «Про податок з доходів фізичних осіб». Цього року у частині виконання названого Закону щодо подання громадянами декларацій в умовах деклараційної кампанії впливають норми Податкового кодексу України.

Декларації приймаються у вихідні дні та у вечірні години. Для зручності платників податків запроваджено надання консультацій та приймання декларацій з виїздом податківців на великі підприємства.

Громадяни, які одержували у 2010 р. доходи, з яких при їх нарахуванні чи виплаті податок не утримувався, доходи від осіб, які не мають статусу податкових агентів, або іноземні доходи, зобов’язані до 1 травня 2011 р. (термін подання декларацій подовжено Податковим кодексом) подати або надіслати поштою до податкового органу за місцем проживання декларацію за ф. № 1.

Обов’язок подання декларації виникає у разі: отримання окремих видів доходів, з яких при їх нарахуванні чи виплаті податок не утримувався (наприклад, доходи від продажу інвестиційних активів, у вигляді спадщини, цільової благодійної допомоги на деякі види, зокрема, косметичного лікування, суми заборгованості платника, за якою минув строк позовної давності, за умови що з цієї суми не було утримано ПДФО, та інші); отримання доходів від осіб, які не мають статусу податкових агентів (наприклад, дохід від надання нерухомості в оренду фізичній особі, тобто якщо орендар є фізичною особою, подарунки від фізичних осіб, а також допомога від благодійника — фізичної особи тощо); отримання іноземних доходів.

Кампанія декларування набирає обертів. З початку року свої доходи вже задекларували 754 мешканці міста. Декларації надійшли, як від громадян, які повинні перерахувати до бюджету кошти (288), так і від тих, кому повертається сума податкового кредиту (466).

Податківці міста діють так, щоб громадяни, які повинні задекларувати свої доходи, відчули повагу, вдячність і шанобливе ставлення до себе.

Головний результат деклараційної кампанії – забезпечення коштами місцевого бюджету, поліпшення іміджу та підвищення авторитету податкової служби і держави у цілому.

Ірина Берегова, ДПІ у м. Чернігові




Теги:податкова, декларування, прибутки, декларація


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Э-эх, а мне так хочется задекларировать свои доходы от полученных подарков или от помощи благотворителей! Так не могу – никто ничего не дарит, сволочи! :))
avatar