реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Від кого чекають декларації про доходи?

Декларування доходів громадян (платників податку) пов’язане з виконанням вимог Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб».

Визначальною ідеологією кампанії є спрямування громадян на добровільне виконання свого конституційного обов’язку зі сплати податків та підвищення податкової культури. Про основні напрямки цьогорічної кампанії розповідає заступник начальника ДПІ у м. Чернігові Ігор Дмитрович Чеботар.

Яка взагалі мета декларування доходів громадян?

- Подання декларації – це конституційний обов’язок громадян перед державою та ознака поваги до суспільства. Сумлінне ставлення до сплати податків з одержаних доходів свідчить не лише про високий рівень правосвідомості громадянина, а й про його позитивну самооцінку. Податок з доходів фізичних осіб є головним джерелом формування місцевих бюджетів. Усі громадяни повинні розуміти, що сплачуючи його, вони підтримують саме місцеві бюджети. А це — зарплати вчителів, лікарів, працівників культури, здійснення соціальних програм тощо. Тому головною метою органів державної податкової служби є впровадження ідеології добровільності декларування громадянами доходів та майнового стану, взаєморозуміння та формування високої податкової культури громадян.

Хто повинен декларувати свої доходи?

- Закон передбачає обов’язок подання декларації платником податку у разі отримання ним протягом звітного 2010 року окремих видів оподатковуваних доходів:
- з яких при їх нарахуванні чи виплаті податок не утримувався;
- при отриманні доходів від особи, яка не є податковим агентом;
- при отриманні іноземних доходів.

Хочу наголосити платникам податків, що декларування – це не тільки сплата податку до бюджету громадянами, але й обов'язок держави щодо повернення частини податку внаслідок застосування платниками податку права на податковий кредит.

За яких умов платник отримує право на податковий кредит?

Платник податку має право включити до податкового кредиту у зменшення оподатковуваного доходу платника податку за наслідками звітного податкового року, такі фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати:

- частину суми процентів, сплачених таким платником податку за користування іпотечним житловим кредитом;
- суму коштів або вартість майна, переданих платником податку у вигляді пожертвувань або благодійних внесків неприбутковим організаціям, зареєстрованим в Україні та внесеним до Реєстру неприбуткових організацій та установ на дату передачі таких коштів та майна, у розмірі, що не перевищує 4 відсотки суми його загального оподатковуваного доходу такого звітного року;

- суму коштів, сплачених платником податку на користь закладів освіти для компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення, який не одержує заробітної плати. Така сума не може перевищувати розміру доходу, визначеного в абзаці першому підпункту 169.4.1 пункту 169.4 статті 169 цього Кодексу, в розрахунку на кожну особу, яка навчається, за кожний повний або неповний місяць навчання протягом звітного податкового року (1320 грн.).

Які є обмеження?

Податковий кредит може бути наданий виключно резиденту, який має реєстраційний номер облікової картки платника податку, а так само резиденту – фізичній особі, яка через свої релігійні переконання відмовилась від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомила про це відповідний орган державної податкової служби і має про це відмітку у паспорті.

Якщо платник податку не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься.

Враховуючи досвід минулих років, чи існують якісь тенденції у кампаніях декларування?
Щороку спостерігається збільшення чисельності громадян, які декларують свої доходи. Це свідчить про зростання рівня свідомості та податкової культури населення.

Сподіваюся, що мешканці міста свідомо поставляться до вимог чинного законодавства і своєчасно виконають свій конституційний обов’язок.

Відповідно до Податкового кодексу України деклараційна кампанія цього року триватиме до 1 травня 2011 р.
Більш детальну інформацію про це можна отримати за телефонами 652-825, 1507, а також безпосередньо в ДПІ у м. Чернігові у кабінетах №8 та 5.
Відділ масово – роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПІ у м. Чернігові




Теги:податкова, доходи, декларація


Читайте також



Коментарі (0)
avatar