реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Важка розмова профспілок з головою обласної влади

Профспілки провели важку, але конструктивну зустріч з головами Чернігівської ОДА та обласного об'єднання організацій роботодавців

Зустріч була проведена з ініціативи Федерації профспілкових організацій Чернігівської області, адже соціально-економічна ситуація в країні викликає справедливе занепокоєння серед працюючих громадян-членів профспілок. Відсутність нормального соціального діалогу на рівні Уряду спровокувало проведення профспілками 6 липня в Києві всеукраїнського маршу проти шокового підвищення цін та тарифів на житлово-комунальні послуги.

У вступному слові голова 140-тисячної профспілкової громади Чернігівщини Ігор Москаленко окреслив коло проблем, яке створює соціальну напругу серед жителів області. По-перше, це зростання рівня заборгованості із зарплати, яка вже сягнула 22,5 млн грн. По-друге, людей турбує майбутнє мережі освітніх та медичних закладів області. І третє, мабуть, найболючіше — це шокове (в рази) підвищення вартості житлово-комунальних послуг.

Враховуючи те, що НКРЕКП та Кабінет міністрів України не врахували думку профспілок щодо останнього питання, як того вимагає законодавство, Федерація профспілок України розпочала кампанію спротиву цьому рішенню. Профспілки Чернігівської області також підключилися до відповідної роботи. В регіоні зібрано вже більше 30 тис. підписів проти необґрунтованого стрибка вартості тарифів. На жаль, наразі жодної реакції від Уряду немає. А 6 липня о 10:00 члени профспілок зберуться в Києві на попереджувальний марш протесту з пікетуванням КМУ та ВРУ.

В свою чергу голова обласної державної адміністрації Валерій Куліч проінформував присутніх про домовленість з Прем'єр-міністром вирішити проблему виплати відпускних і заборгованості із зарплати бюджетникам протягом липня. Однак продовжиться оптимізація мережі освітніх закладів. Цього року буде зачинено 62 малокомплектні школи з кількістю учнів до 25 осіб. Натомість, в матеріально-технічному плані будуть посилюватися базові школи. Вже придбано 6 додаткових автобусів для перевезення учнів та знайдено кошти для подальшого розширення автопарку та ремонту доріг. Валерій Куліч запросив профспілки до спільного обговорення шляхів працевлаштування вивільнених педагогічних працівників.

Схожі проблеми стоять і в питанні покращення матеріально-технічного стану та реформування мережі медичних закладів.

Щодо тарифів, то, з точки зору влади, вони мають бути доведені до реальної вартості послуг, а незахищені верстви населення будуть підтримані за рахунок субсидії. Також розвиваються державні програми енергозбереження в домогосподарствах.

Профспілкові лідери опонували очільнику області в цьому питанні: “В нормальній країні працюючий громадянин не має стояти з протягнутою рукою перед державою і просити субсидію. Рівень заробітних плат в країні не витримує ніякої критики і є неадекватним до вартості життя. За розрахунками профспілок після підвищення тарифів до категорії отримувачів субсидії потраплять близько 70% населення. Це ненормальна ситуація”.

Щодо рівня зарплати, Валерій Куліч відмітив її поступове зростання. Наразі в середньому по області — це 3860 грн. “Моя особиста думка, що соціальні стандарти можна підвищити тільки за рахунок збільшення економічної активності, розвитку підприємств” — зауважив голова ОДА.

Під час обговорення профспілковими лідерами підіймалися питання фінансування державних служб, створення об'єднаних громад, припинення роботи нелегальних перевізників (більше 200 рейсів на день), зміни формули розрахунку фінансування освітніх закладів з урахуванням специфіки області.

Голова Чернігівського обласного об'єднання організацій роботодавців Володимир Козир закликав посилити боротьбу з тіньовим бізнесом, який погіршує конкурентне середовище та обкрадає державу у вигляді несплачених податків.

Наприкінці зустрічі “губернатор” запевнив, що його “двері завжди відкриті для профспілок” та пообіцяв проводити подібні зустрічі з профактивом щоквартально. Також Валерій Куліч зазначив, що, на його думку, в даній ситуації масові акції протесту профспілок не найкращий варіант вирішення проблем: “Потрібно разом пережити важкі часи та розв’язувати суспільні проблеми за круглим столом переговорів”. Профспілкові лідери за результатами зустрічі, в цілому, позитивно оцінили рівень соціального діалогу на рівні області.



Теги:Валерій Куліч, Чернігівська ОДА, тарифи, профспілки, субсидії


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
0
1
Чи є документ про що домовилися?
avatar