реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

У Прилуках відкрили перший знак пам'яті жертв комуністичного терору

На Чернігівщині це точно перший знак жертвам комуністичного терору. Пам'яті жертв політичних репресій є знаки під Халявином та в Ніжині, але там треба здогадуватися хто ж проводив ті репресії, а тут вказано чітко -- "Жертвам комуністичного терору". Недарма комуністи вийшли протестувати -- вони оточили свого ідола, для чогось насвіжо пофарбованого меценатом з Москви Юрієм Коптєвим.

Пам’ятний знак розташований поруч із ґанком Собору Різдва Пресвятої Богородиці (УПЦ КП). Скульптуру було виготовлено та встановлено за сприяння місцевого осередку ВО «Свобода». Створив монумент скульптор Микола Шуст.

Захід розпочався молитвою панотців, яку очолив настоятель храму Різдва Богородиці, протоієрей о. Віталій Юрочко. Після освячення знака перед присутніми виступили народні депутати, а також очільники місцевих осередків «Свобода».

Першим до присутніх звернувся голова Чернігівської обласної організації ВО «Свобода» Костянтин Лубенцов. Свободівець повідомив, що відкриття пам’ятного знака приурочене 80-м роковинам Голодомору – геноциду української нації. «Голодомор 1932-33 років є одним із найбільших злочинів в історії людства. Але, між тим, це не єдиний злочин комуністичного режиму за часи окупації України. Це війни, голодомори, репресії, розстріли, катування, залякування, виселення. Вбивали не тільки людей – вбивали мову, культуру, релігію, традиції, вбивали душу, вбивали дух. Як наслідок – мільйони вбитих, мільйони ненароджених, мільйони скалічених, як фізично, так і духовно», – наголосив націоналіст

Далі слово надали заступникові Голови ВО «Свобода», віце-спікерові українського парламенту Русланові Кошулинському.

«Я низько кланяюся присутнім за те, що ви пам’ятаєте. Адже комуністичні репресії приходили сюди найскоріше. Ваші пращури, ваші родини, ваші діди і бабусі були першими, хто пам’ятав, чим є большевицький терор. Тому честь і хвала вам за те, що ви маєте пам’ять», – зазначив свободівець.

Народний депутат України, уповноважений ВО «Свобода» на Чернігівщині Руслан Марцінків, виступаючи на заході, зауважив: «Сьогодні ми робимо дуже важливу справу. Ця справа свідчить про те, що українці сьогодні наступають, а все українське розвивається». Він пригадав як його батьки (а він народився у Бобровиці на Чернігівщині) та старші сусіди боялися говорити правду про голодомор, нехотя згадуючи "голодовку".

Перед присутніми слово мав народний депутат-свободівець Андрій Міщенко: «Я для себе поклявся: поки буде битися моє серце – я зроблю все для того, щоби ті, хто причетні до українофобії, до злочинів проти української нації, як мінімум будуть погано себе почувати на українській землі. Під ними має горіти українська земля».
Дивувала на заході повна відсутність представників влади -- все-таки у місті перебували три народні депутати, і один з них -- заступник Голови Верховної Ради. Може прилуцькі владці відчувають себе нащадками тих, хто комуністичний терор і організовував, раз не прийшли?
Дивною була відсутність і представників інших опозиційних політичних сил -- невже ні "УДАР", ні "Батьківщина" у Прилуках не мають осередків?




Теги:Чернігівська єпархія, Прилуки, комуністичний терор, свобода, Голодомор


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
А особисто мені дивно інше. Чому замість того, щоб призвати уряд до відповіді, свободівці зірвали "годину уряду" у парламенті? А від того, що вони встановили у Прилуках памятний знак, вчителям та медикам заробітну плату не виплатять й дефіцит бюджету не зменшиться
avatar