реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

У Чернігові говорили про втрачену українську землю – Стародубщину

«Круглий стіл» під назвою «Стародубщина – втрачена українська земля» відбувся у Чернігові за ініціативи громадського об’єднання КМГО «Справедлива історія Чернігівщини» https://www.facebook.com/kmgo.sich/

Захід було приурочено, до 100-ліття ухвалення урядом УНР Закону про адміністративно-територіальний устрій України, згідно з яким Стародубщина, визнавалася частиною Української Народної Республіки, ставала повноправним утворенням у складі незалежної України – землею під назвою Сіверщина, а Стародуб її земським центром.
Учасники заходу: історики, громадські діячі, журналісти, зокрема представники НВР «Правий Сектор», ГО «Самооборона Майдану», ПП «СіЧ», ГО «Вільні Люди», Український інститут національної пам’яті.

-- «Це наш перший захід, -- зазначив голова КМГО «СІЧ» Сергій Кропива, -- наше завдання озвучити нашу позицію та звернути увагу громадськості, на проблему втраченої української землі – Стародубщини, яка нині перебуває у складі Російської Федерації.

Чи має хтось інформацію, про те, як там нині живеться українцям, в умовах того, що нині на Стародубщині розгортаються російські військові бази, як там з дотриманням Прав людини, чи захищені українські активісти, що мешкають у цьому краї, скільки з них було затримано? Наразі, це питання без відповідей.

Тож одним із завдань, що ставить перед собою наша громадська організація, окрім просвітницької роботи це відстеження ситуації на Стародубщині, зокрема у дотриманні прав та свобод українців, що проживають у цьому краї».

-- «Стародубщина – віддавна тісно пов’язана з Україною, тільки невеличкий проміжок часу, в 16 ст. вона перебувала у складі Московії, і тільки нещодавно -- у 1919 р. вона перейшла до складу Росії, -- розповів представник УІНП Сергій Горобець, -- Історія втрати Стародубщини, це дуже вагомий аргумент у спілкуванні офіційного Києва та Москви, якщо Росія говорить про «справедливість» у контексті Криму, то повернення Стародубщини до України, було б дуже справедливим кроком».

-- «Українська громадськість не тільки не забуває про Стародуб як про старовинне місто з традиціями самоуправління та осередок козацтва, -- наголосив представник мережі «Вільні Люди» Юніс Аскеров, -- У світлі останній подій, як то зміна геополітичної ситуації, порушення міжнародних домовленостей, які, на мою думку збільшують ймовірність розпаду Російської Федерації, Україна повинна не забувати про долю своїх синів на Стародубщині іі вже з самого початку нестабільності взяти їх під свою опіку».

-- «Для початку, нам варто унаочнити, що ж ми розуміємо під поняттям Стародубщина, -- роз’яснив представник політичної партії «СіЧ» Олександр Максимець, -- Сьогодні територія української Стародубщини поширюється на частину Брянської області Російської Федерації – Гордіївський, Злинківський, Климівський, Клинцівський, Красногорський, Мглинський, Новозибківський, Погарський, Почепський, Стародубський, Суразький та Унецький райони.
За різними оцінками, площа відкраяної від України у 1919 році землі становить від 14 до 19 тисяч квадратних кілометрів, це як половвина Чернігівської області, з населенням близько 500 000 чол., нині за офіційним переписом, українців тут налічується до 4%. Українська влада не повинна забувати про українців Стародубщини».

По закінченню виступів, присутні розповіли про подальші плано роботи КМГО «СІЧ»: поглиблення просвітницької роботи, щодо популяризації іісторіії Стародубщини як в Україні так і за її межами та видання книги «Історія Стародубщини».

Прес- служба КМГО «СІЧ»

Автор світлин: Олег ГОЛОВАТЕНКО



Теги:Стародубщина, розпад Росії, Олександр Ясенчук


Читайте також



Коментарі (0)
avatar