реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Три місяці на порятунок

Дівчині на фотографії 23 роки. У свої ще зовсім молоді роки Юля — вже багатодітна мати: має трьох дітей, чекає на четверту дитину. Так сталося, що вона опинилась на вулиці: на квартиру молоду багатодітну мати відмовлялися брати, сама ж Юля (з числа дітей, позбавлених батьківського піклування) своєї хати не мала. Виховувалася в інтернаті, потім почалося «доросле життя».

Але ця історія — не з сумним фіналом. Вона про те, що в нашій країні існують організації, які намагаються допомогти людям у складних обставинах.

Є в Чернігові обласний центр соціально-психологічної допомоги. Його працівники — психологи, соціальні педагоги та юристи —допомагають у короткий час розв’язати проблеми з житлом, працевлаштуванням самотнім матерям, випускникам інтернатів, сім’ям, що опинилися без житла. Таким людям у центрі надається притулок на три місяці й усіляка допомога.

Соціальний педагог Надія Носенок розповідає, як фахівці центру допомогли Юлі:

«Дівчину направив до нас Ніжинський міський центр соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді. Батько дітей від них не відрікається. Він може їм приготувати поїсти, поприбирати, ще якось допомогти, але забезпечити родину житлом і мати стабільну зарплату в нього не виходить. Молоді люди не зловживають алкоголем, просто вони якісь безпорадні. Коли потрапили до нас, ми з’ясували, що, по-перше, у них повністю відсутні соціальні виплати. Шість місяців жінка не отримувала допомогу по народженню, бо через відсутність місця проживання вони не могли отримати довідку про склад сім’ї, відповідно без довідок не могли оформити соціальних виплат.

З такою кількістю дітей жінку вже ніхто не хотів брати на квартиру.

Ми в дуже короткий термін оформили їм соціальні виплати — а це чимало роботи, бо за кожною довідкою треба зробити 100 дзвінків, співпрацювати з різними установами, із совбезом. Жінку пролікували в лікарні, вона пройшла комісію, і їй оформили пенсію за інвалідністю. Також ми шукали кошти для лікування дитини. Після цього, отримавши певну суму соціальних виплат, почали шукати житло. Знайшли будинок у селі Менського району, власниця будинку погодилась продати його з відстроченням платежів. Будинок буде оформлятися на одну дитину. Таким чином, діти тепер матимуть свій дах над головою».

На цей час у Чернігівському обласному центрі соціально-психологічної допомоги перебуває 16 осіб — 8 дорослих і стільки ж дітей. А взагалі за період існування установи там проживали близько 400 осіб.

Розповідає директор центру Ірина Бреус: «Третина з тих, хто жив у нас, — діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування. Третина — це одинокі мами з дітками, малозабезпечені. Ну і третина — всі інші категорії. На даний момент, окрім Юлі з дітьми, у нас живе жінка з дитиною, в будинку якої була пожежа. Ще одна жінка, в якої за борги відключене газове опалення, вирішується питання з виплатою боргу. Ще одна — через зловживання алкоголем постала загроза вилучення дитини. Вирішили дати їй шанс — забрали з того середовища (пила вона разом зі співмешканцем), помістили на три місяці сюди. Усім цим жінкам ми гарантуємо повну анонімність.

— Чи не може бути таке, що людей, які потребують допомоги, в області насправді більше?
— Наскільки я знаю, на сьогодні проблем з виявленням таких осіб нема, тому що торік до штату центрів для сім’ї, дітей та молоді було введено майже 300 фахівців з соціальної роботи, які живуть і працюють у селах. Але не завжди люди, яким ми могли б надати допомогу, хочуть їхати сюди.

Вікторія ГАВРИК
Скорочено. Повністю -- в газеті "Сіверщина" за 7 березня



Теги:соціальні служби, Вікторія Гаврик, соціально- психологічний центр, молода сім'я


Читайте також



Коментарі (0)
avatar