реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Тютюнового диму стане менше

Виповнилося 5 років з дня набуття в Україні чинності Рамкової Конвенції Всесвітньої організації охорони здоров`я. що стосується боротьби проти тютюнопаління. Про підсумки 5-річчя поінформували журналістів на прес-конференції в УНІАН керівник бюро ВООЗ в Україні Ігор Поканевич та відомий медик, вчений, екс-міністр охорони здоров`я, академік Микола Поліщук. Він є автором першого антитютюнового закону, прийнятого парламентом у 2005, нині очолює Коаліцію “За вільну від тютюнового диму Україну”. Оприлюднені підсумки доволі оптимістичні на тлі тої невеселої картини, яка була.

Нині модно складати рейтинги держав. І прикро бачити, коли Україна в рейтингах позитивних явищ, таких, як розвиток економіки, соціальної сфери, значиться на якомусь 150-у чи й ще нижчому місці. Натомість в рейтингах негативів, гострих соціальних проблем ми на перших місцях. Так от, ще у 2005 році Україна посідала малопочесне 4 місце у світі за поширенням тютюнопаління. Це офіційні дані ВООЗ, суголосні і з нашою державною статистикою. Тоді курили 62 відсотки чоловіків і 17 відсотків жінок. За всіма канонами медичної статистики ми входили в число лідерів глобальної тютюнової епідемії, а саме таким жорстким визначенням назвала це явище ВООЗ.

То ж трохи порадіймо ось цим свіжим даним, наведеним у Третьому звіті ВООЗ щодо глобальної епідемії тютюнопаління: Україна перемістилася з 4 на 29 місце. Знизилася наведена вище статистика паління: у чоловіків вона становить 45 відсотків, у жінок 9. Так що результат підключення України до Рамкової конвенції очевидний. То ж коротко про цей документ.

Рамкова конвенція ВООЗ, перший такий документ глобального масштабу в царині охорони здоров`я, була ухвалена в Женеві 21 травня 2003 року. Українська держава ратифікувала конвенцію 15 березня 2006 року і 5 вересня того року вона набула у нас чинності. На сьогодні конвенцію ратифікували вже 174 країни світу, серед яких найбільші за населенням держави планети Китай та Індія, а також такі великі держави, як Німеччина. Великобританія, Франція.

Ось основні заходи на виконання конвенція, які успішно були здійснені в Україні і сприяли зменшенню тютюнопаління. Це підвищення податків на тютюнові вироби, заборона їх реклами на зовнішніх носіях, поступове звільнення громадських місць від тютюнового диму, запровадження попереджувальних написів на упаковках тютюнових виробів.

Разом з тим, не варто впадати у самозаспокоєння,. Перехід з 4 на 29 місце, звичайно ж. є поступом, але на планеті понад 200 держав і ми поки що по палінню, на жаль. у першій тридцятці. Адже чимало положень конвенції в державі досі не виконані. Стаття 13 документу вимагає від держав-підписантів, щоб протягом 5-ти років дії у них конвенції було повністю заборонено рекламу тютюнових виробів, а також стимулювання їх продажу та так зване спонсорство від випуску цієї продукції. Час виконати цю вимогу. Конвенція у статті 5 зобов`язує держави-підписанти запровадити Національні програми боротьби з палінням. Адже тут мають бути поєднані зусилля правників, медиків, економістів, церкви, урядового та громадянського сектору. Така програма була ухвалена постановою попереднього Кабінету міністрів від 3 вересня 2009 року і була розрахована по 2012 рік. . Але чомусь постановою Кабміну від 22 червня цього року ця програма була скасована. Невже тільки тому, що її ухвалював попередній уряд?Але чи варто це політизувати, коли йдеться про серйозну суспільну проблему?

Парламент нарешті повністю заборонив рекламу тютюну

І ось гарна новина. 22 вересня Верховна Рада України (ВР) прийняла закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" (щодо заборони реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів) ". Ним передбачається, що реклама тютюнових виробів, реклама знаків , під якими випускаються тютюнові вироби, забороняється:
на радіо та телебаченні; в наукових, науково-популярних, навчальних, громадсько-політичних, довідкових, літературно-художніх виданнях, виданнях для дітей та юнацтва, виданнях для організації дозвілля та відпочинку, спорту, в усіх друкованих засобах масової інформації; засобами внутрішньої і зовнішньої реклами; на транспорті; у ісцях проведення масових заходів політичного, освітнього, релігійного, спортивного характеру та розважальних заходів, призначених для неповнолітніх осіб;
Цей Закон набирає чинності через шість місяців з дня його опублікування.

Петро АНТОНЕНКО



Теги:Петро Антоненко, ВООЗ, тютюнопаління


Читайте також



Коментарі (0)
avatar