реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Створимо єдиний в Україні музей - козацьку канцелярію!

Правління чернігівського товариства "Просвіта" імені Т.Шевченка готує Програму збереження та розвитку культурно- історичного середовища Чернігова. Програма передбачає не тільки перейменування вулиць до природного їх стану, вільного від російсько- комуністичної зарази, але й вшанування видатних земляків - українців та відновлення архітектурних пам'яток. Уже опубліковані пропозиції по вшануванню пам'яті першого українського Патріарха Мстислава (Скрипника), впорядкування історичних пам'яток на Валу.

Зараз - пропозиція щодо будинку полкової канцелярії, який знаходиться на Валу. Він навіть в "Ілюстрованій історії" Михайла Грушевського має назву "будинок Мазепи", хоча про перебування гетьмана Мазепи в Чернігові історики не мають достеменних відомостей. Будинок збудований чернігівським полковником Лизогубом за типовим українським планом - на дві половини.

Будинок полкової канцелярії є найімпозантнішою цивільною будівлею Лівобережної України XVII століття і зараз належить до Національного архітектурно- історичного заповідника "Чернігів стародавній" - у ньому розміщені фонди історичного музею імені В.Тарновського, як, скажімо, чотири гетьманські універсали (оригінали).

Будинок розташований у самому осерді туристичного маршруту по Валу, але як він використовується для туристів? Ніяк. Будинок закритий для відвідувачів. Хто може назвати таку ситуацію розумною?!

Тому "Просвіта" пропонує розробити проект створення в цьому приміщенні музею козацької канцелярії - єдиного в Україні. Тут можна розказувати і про гетьманів, і Мотрю Кочубеївну, яка (за легендою) бродить підземеллями чернігівського Валу, і про писарів козацьких, як-то Самійло Величко, і про "Чернігівський літопис"... Але для цього треба перемістити фонди музею, а дирекції заповідника подати план облаштування музею. Наукових сил для цього в Чернігові достатньо.

Василь ЧЕПУРНИЙ
До теми: http://siver.com.ua/news/novorichna_proguljanka_valom_miskoji_vladi_u_nas_nema/2015-01-01-15987, http://siver.com.ua/news/vshanuemo_patriarkha_mstislava/2015-01-01-15989,
http://siver.com.ua/news/chi_bude_muzej_pidzemnogo_chernigova/2015-01-02-15992



Теги:НАІЗ Чернігів стародавній, охорона культурних пам'яток, чернігівська Просвіта, будинок Мазепи, полкова канцелярія


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Музей це хорошо, але куди подіти фонди історичного музею. Сказати хай влада думає це саме простіше.
avatar