реклама партнерів:
Головна › Новини › Поради

Страви з картоплі — завжди смачно!

Що б там не казали, а Чернігівщина — картопляний край. Тут картопля на столі мало не щодня. І є чимало віртуозних господарок, які вміють з прозаїчної кратоплі приготувати десятки смачних страв. Кулінарне розмаїття картоплі безмежне. Пропонуємо дещицю з популярних рецептів.

Деруни
Картоплю обчищають, натирають на тертці, додають сіль, пшеничне борошно й добре перемішують; масу викладають на сковороду з добре розігрітою олією й смажать деруни так само, як і оладки з борошна.
Подають деруни на стіл із смаженою цибулею або сметаною.

Інгредієнти:
На 1,2 кг картоплі — 1/2 склянки пшеничного борошна, 3 ст. ложки олії, 2 цибулини, 1/2 склянки сметани (якщо деруни подають із сметаною).

Картопляні галушки
Зварену в шкірці картоплю обчищають, пропускають крізь м'ясорубку, додають пшеничне борошно, яйця, сіль, мелений перець і добре розмішують.
З підготовленої маси ліплять невеликі кульки, кладуть у підсолену воду й варять на малому вогні 15 хв.

Готові галушки кладуть у каструлю або сотейник, збризкують топленим маслом, посипають підсмаженими сухарями й ставлять у духовку на короткий час, щоб прогріти.

Інгредієнти:
На 500 г картоплі — 2—3 ст. ложки вершкового масла, 2 яйця, по 2 ст. ложки пшеничного борошна й мелених сухарів, сіль, перець — за смаком.

Для поливання: 1/2 склянки сметани або 1,25 склянки сметанного соусу.

Кулешик з картоплі
Картоплю обчищають, промивають, нарізують, змішують з обчищеною й нарізаною кружальцями пасерованою цибулею, заливають 4 склянками води, солять, варять 15—20 хв, протирають разом з відваром крізь сито, додають гаряче молоко й доводять до кипіння.
Подаючи на стіл, кулешик заправляють вершковим маслом і жовтками, змішаними з гарячим пряженим молоком.

Інгредієнти:
На 800 г картоплі — 4 склянки молока, 3 ст. ложки вершкового масла, 3 стеблини цибулі-порею, сіль — за смаком.
Для заправки: 2 жовтки, 3/4 склянки молока.

Картопля з начинкою із оселедця

З печеної, обчищеної картоплі зрізують верхівку й обережно видаляють серцевину.
Оселедець обчищають, видаляють нутрощі, нарізують на кусочки, додають злегка підсмажену ріпчасту ци
булю, змішують з гарячою видаленою з середини бульби картоплею, пропускають крізь м'ясорубку або добре розтирають, заправляють сметаною, сирими яйцями й перцем.

Підготовлену масу кладуть усередину картоплин і обсмажують їх у розігрітій олії до рум'яного кольору.
Картоплю подають на стіл охолодженою.

Інгредієнти:
На 1 кг картоплі — 120 г оселедця, 1 цибулину, 2 яйця, по 2 ст. ложки молока, сметани й вершкового масла, перець — за смаком, олія (залежно від місткості посудини).

Картопляна запіканка з сиром

Варену картоплю пропускають крізь м'ясорубку, додають частину сирих яєць, солять і все добре перемішують.
Сир протирають крізь сито або пропускають крізь м'ясорубку, додають решту сирих яєць, цукор, солять і старанно вимішують.
Половину картопляної маси кладуть у каструлю або сотейник, змащений жиром, розрівнюють, кладуть рівним шаром підготовлений сир, а на нього — решту картоплі, змазують яйцем, посипають меленими сухарями й запікають у духовці.
Запіканку подають на стіл із сметаною.

Інгредієнти:
На 1 кг картоплі — 200 г сиру, 1 яйце, 1,5 ст. ложки жиру, 1,5 ст. ложки цукру, 1 ст. ложку мелених сухарів, 1/2 склянки сметани, сіль — за смаком.

Печена картопля

Картоплю добре помити і обсушити. Покласти її на сковорідку, посипати зеленню, сіллю і запекти у духовці.
Подаючи на стіл, полити розтопленим вершковим маслом і посипати зеленню кропу.
Інгредієнти:
Картопля — 1 кг, сіль — за смаком, вершкове масло — 100 г, зелень кропу — 50 г.

Товченка

Картоплю почистити, залити водою, посолити і відварити до готовності. Воду злити, додати вершкове масло і протерти картоплю крізь сито. Як трохи прохолоне, додати 2 яйця, поставити на 10 хв. у духовку і добре збити.
Інгридієнти:
Картопля — 1 кг, вершкове масло — 100 г, яйця — 2 шт., сіль — за смаком.

Картопля з салом

Сало нарізати дрібними шматочками і підсмажити разом із цибулею. Картоплю обчистити, нарізати кубиками і підсмажити на салі.
Подаючи на стіл, картоплю посипати зеленню кропу та цибулі.
Інгредієнти:
Картопля — 1 кг, сало — 150 г, цибуля — 50 г, сіль, зелень кропу, петрушки — за смаком.

Джерело:

Готуємо смачно




Теги:сало, картопля, страви з картоплі


Читайте також






Коментарі (6)
avatar
1
Всё о ней… о любимой… о картошке:

- Ой, Вася, а я слышала, что есть такое экзотическое блюдо, которое сначала готовишь, потом поджигаешь, и оно горит, затем догорает и его есть можно! Только как называется - забыла.
- Картошка в золе, что ли?

- Скажите, пожалуйста, эта картошка на посадку!?
- Нет, блин, на взлёт!

Может, картошка и не проблема,
Может, она и не так актуальна,
Но все, же картошка - это тема,
Картошка — она всегда реальна.

Картошку можно пожарить,
Картошку можно сварить,
Картошкою можно вагоны затарить,
Картошку можно любить.

Картошка вкусна,
За картошку не стыдно,
Картошку ты ешь
И другим не обидно.

Картошка — супер звезда,
Картошка — властелин мира,
Картошка — вроде простая еда,
А вон как весь мир покорила.

avatar
2
В каждой строчке так и чувствуется настоящий ценитель и любитель картошки :)) Хотя некоторые утверждают, что она вредна для организма и что в древности человек как-то без неё жил :))
avatar
3
Когда человек по-настоящему кого-то (чего-то) любит - он не думает о себе: он может сгореть от любви, растаять от любви и утонуть в любви. Но, никогда человек не сможет отравить свой организм любовью, даже если его любовь - картошка.
avatar
4
Вот-вот! Ключевое слово -- "любовь" :)) Поэтому и не может быть ничего плохого, когда оно на вооружении :)) Даже применительно к картошке. Вчера как раз пекла её в духовке. Без всяких добавок. В кожуре. Сегодня доели :))
avatar
5
Всю-всю доели? Жаль.
avatar
6
Доели :)) Но Вам бы такое простое блюдо ведь вряд ли понравилось :))
avatar