Страви з картоплі — завжди смачно!
Деруни
Картоплю обчищають, натирають на тертці, додають сіль, пшеничне борошно й добре перемішують; масу викладають на сковороду з добре розігрітою олією й смажать деруни так само, як і оладки з борошна.
Подають деруни на стіл із смаженою цибулею або сметаною.
Інгредієнти:
На 1,2 кг картоплі — 1/2 склянки пшеничного борошна, 3 ст. ложки олії, 2 цибулини, 1/2 склянки сметани (якщо деруни подають із сметаною).
Картопляні галушки
Зварену в шкірці картоплю обчищають, пропускають крізь м'ясорубку, додають пшеничне борошно, яйця, сіль, мелений перець і добре розмішують.
З підготовленої маси ліплять невеликі кульки, кладуть у підсолену воду й варять на малому вогні 15 хв.
Готові галушки кладуть у каструлю або сотейник, збризкують топленим маслом, посипають підсмаженими сухарями й ставлять у духовку на короткий час, щоб прогріти.
Інгредієнти:
На 500 г картоплі — 2—3 ст. ложки вершкового масла, 2 яйця, по 2 ст. ложки пшеничного борошна й мелених сухарів, сіль, перець — за смаком.
Для поливання: 1/2 склянки сметани або 1,25 склянки сметанного соусу.
Кулешик з картоплі
Картоплю обчищають, промивають, нарізують, змішують з обчищеною й нарізаною кружальцями пасерованою цибулею, заливають 4 склянками води, солять, варять 15—20 хв, протирають разом з відваром крізь сито, додають гаряче молоко й доводять до кипіння.
Подаючи на стіл, кулешик заправляють вершковим маслом і жовтками, змішаними з гарячим пряженим молоком.
Інгредієнти:
На 800 г картоплі — 4 склянки молока, 3 ст. ложки вершкового масла, 3 стеблини цибулі-порею, сіль — за смаком.
Для заправки: 2 жовтки, 3/4 склянки молока.
Картопля з начинкою із оселедця
З печеної, обчищеної картоплі зрізують верхівку й обережно видаляють серцевину.
Оселедець обчищають, видаляють нутрощі, нарізують на кусочки, додають злегка підсмажену ріпчасту ци
булю, змішують з гарячою видаленою з середини бульби картоплею, пропускають крізь м'ясорубку або добре розтирають, заправляють сметаною, сирими яйцями й перцем.
Підготовлену масу кладуть усередину картоплин і обсмажують їх у розігрітій олії до рум'яного кольору.
Картоплю подають на стіл охолодженою.
Інгредієнти:
На 1 кг картоплі — 120 г оселедця, 1 цибулину, 2 яйця, по 2 ст. ложки молока, сметани й вершкового масла, перець — за смаком, олія (залежно від місткості посудини).
Картопляна запіканка з сиром
Варену картоплю пропускають крізь м'ясорубку, додають частину сирих яєць, солять і все добре перемішують.
Сир протирають крізь сито або пропускають крізь м'ясорубку, додають решту сирих яєць, цукор, солять і старанно вимішують.
Половину картопляної маси кладуть у каструлю або сотейник, змащений жиром, розрівнюють, кладуть рівним шаром підготовлений сир, а на нього — решту картоплі, змазують яйцем, посипають меленими сухарями й запікають у духовці.
Запіканку подають на стіл із сметаною.
Інгредієнти:
На 1 кг картоплі — 200 г сиру, 1 яйце, 1,5 ст. ложки жиру, 1,5 ст. ложки цукру, 1 ст. ложку мелених сухарів, 1/2 склянки сметани, сіль — за смаком.
Печена картопля
Картоплю добре помити і обсушити. Покласти її на сковорідку, посипати зеленню, сіллю і запекти у духовці.
Подаючи на стіл, полити розтопленим вершковим маслом і посипати зеленню кропу.
Інгредієнти:
Картопля — 1 кг, сіль — за смаком, вершкове масло — 100 г, зелень кропу — 50 г.
Товченка
Картоплю почистити, залити водою, посолити і відварити до готовності. Воду злити, додати вершкове масло і протерти картоплю крізь сито. Як трохи прохолоне, додати 2 яйця, поставити на 10 хв. у духовку і добре збити.
Інгридієнти:
Картопля — 1 кг, вершкове масло — 100 г, яйця — 2 шт., сіль — за смаком.
Картопля з салом
Сало нарізати дрібними шматочками і підсмажити разом із цибулею. Картоплю обчистити, нарізати кубиками і підсмажити на салі.
Подаючи на стіл, картоплю посипати зеленню кропу та цибулі.
Інгредієнти:
Картопля — 1 кг, сало — 150 г, цибуля — 50 г, сіль, зелень кропу, петрушки — за смаком.
Джерело:
Читайте також |
Коментарі (6) |
| |