реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Розмова Байдена з Путіним: перші підсумки

Перші повідомлення про дистанційні переговори Байдена-Путіна прозвучали доволі обнадійливо. Причому, від обох сторін

Радник президента США з питань національної безпеки розпочав свій виступ з жорсткої позиції Байдена щодо необхідності деескалації на російсько-українському кордоні і готовності вживати жорсткіші антиросійські санкції. Це називається, дипломатичний наступ.

Кремль оприлюднив своє комюніке, де серед іншого, є й такий абзац:

"Обсуждена двусторонняя проблематика. Констатировано, что сотрудничество по-прежнему находится в неудовлетворительном состоянии. Это проявляется, в частности, в трудностях, которые испытывают в своей работе «урезанные» диппредставительства обеих стран. Владимир Путин подчеркнул, что всё это – следствие линии американских властей, которые ещё пять лет назад начали практиковать масштабные ограничения, запреты и массовые высылки российских дипломатов, на что мы вынуждены зеркально реагировать. С российской стороны предложено обнулить все накопившиеся ограничения на функционирование дипмиссий, что могло бы послужить и нормализации других аспектов двусторонних отношений".

Російські громадяни, нагадаю, зараз мусять їздити до Варшави, щоб отримати американські візи... Тому россіянє прєдлагают "обнуліть". Це дипломатичний відступ

Поки що це відступ на треку російсько-американських відносин, ще не на треку російсько-українських. Але тенденція правильна.

На нашому треку Путіну продовжують "тримати лице". Там таке:

"Преобладающее место в разговоре заняла проблематика, связанная с внутриукраинским кризисом и отсутствием прогресса в выполнении Минских договорённостей 2015 года, являющихся безальтернативной основой мирного урегулирования. Президент России на конкретных примерах проиллюстрировал (цікаво яких? і кому?) деструктивную линию Киева, направленную на полный демонтаж Минских соглашений и договорённостей, достигнутых в «нормандском формате», высказал серьёзную озабоченность по поводу провокационных действий Киева против Донбасса".

Це теж виправдання-відповідь на озвучені напередодні у Стокгольмі держсекретарем Блінкеном міністру Лаврову приклади невиконання Росією мінських домовленостей. Це вже не кажучи про провокаційні "маневри" на кордонах з Україною і не тільки.

Зазначу, що навіть росіяни (!) підтвердили що розмова була переважно про Україну. І навіть прес-реліз Кремля констатує:

"Джозеф Байден, со своей стороны, акцентировал якобы «угрожающий» характер передвижений российских войск вблизи украинских границ и обозначил санкционные меры, которые США и их союзники были бы готовы применить в случае дальнейшей эскалации обстановки".

Ні, це ще ніяка не перемога, криза не скасовується, ескалація триватиме, росіяни шукатимуть хитріших способів переламати ситуацію. І тут я б не виключав навіть організації серії терактів де-небудь в Європі вже цієї зими.

Але факт залишається фактом - "зради" України за океаном немає.

Цікавинки:
1) США затримали свій прес-брифінг до моменту поки росіяни не оприлюднили свого прес-реліза. Мабуть, були різні варіанти реагування.

2) Відразу після відеорозмови президентів Сенат проголосував за оборонний бюджет на 2022 рік, який передбачає 300 млн дол. для України, 150 млн дол. для країн Балтії і 4 млрд (!) на Європейську оборонну ініціативу (ЄС).

3) До переговорів і відразу після них Байден особисто спілквався з лідерами Великобританії, ФРН, Франції і Італії (усі - члени Великої сімки). Розмову із президентом України перенесли на четвер, мабуть, через пізній час для Зеленського.

4) Першою реакцією України на цю ключову подію став коментар-подяка Сполученим штатам від імені... радника голови офісу (!) президента Михайла Подоляка. Оце рівень!

Володимир ГОРБАЧ



Теги:Володимир Горбач, Україна -США, гібридна війна, офіс Президента України


Читайте також



Коментарі (0)
avatar