реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Слідкуймо за Казахстаном!

Різдвяно-новорічну ідилію не змогли порушити тривожні очікування від американсько-російських переговорів та багатозначні нотки релізів про телефонну розмову Зеленського з Байденом.

Але, схоже, початок масових заворушень у Казахстані нас із цієї ідилії вже виведе...

Отже, у старій столиці Алма-Аті відбуваються вуличні бої протестуючих з силами безпеки. Горять поліційські автівки, на центральній площі - Незалежності - стихійний нічний мітинг. Візуально все дуже схоже на революційні події у сусідньому Киргизстані. Побачимо, що там буде вранці чи хоча б через день-два.

А починалося усе кілька днів тому як банальний соціальний протест проти збільшення вдвічі ціни на автогаз у протилежному - західному місті Актау, колишній Шевченко (шукайте український слід!).

До чого тут Росія? Дуже просто. У цьому регіоні (Манґистау - колишній Мангишлак) зосереджено основний видобуток нафти і газу Республіки Казахстан. Наскільки мені відомо, метан це супутній продукт нафтовидобутку, отже коштує недорого, його доставляють звідси у російський Оренбург, де зріджують і продають як автогаз назад до Казахстану. Але вже за світовими ринковими цінами!

І ціни і сама схема не може подобатися автомобілістам, які там переважно їздять на газу. Вони так прямо і запитують: чому газ, який є природним багатством Казахстану, продають громадянам Казахстану за таку високу ціну?

Але, звичайно, ніякий побутово-економічний протест не призвів би до революційної ситуації, якби вона не визрівала у соціально-політичній сфері. Те, що відрізняє Казахстан від Киргизстану у цьому плані - практична монополія на владу Нурсултана Назарбаєва і його родинно-кланової правлячої групи. А це політична і економічна еліта нинішнього Казахстану. Нинішні протести, безперечно, носять і антиелітарний характер. "Старий, іди!" - одне з головних гасел протестувальників принаймні у західній частині країни.

Власне, Назарбаєву іти нікуди. Він фактично творець своєї країни, навіть нову столицю перейменовано на його честь - з Астана (буквально «столиця») на Нур-Султан. Йому вже 81 рік, 30 років при владі. От вам і благополучний Казахстан. От вам стабільна автократія.

Нинішній президент Токаєв при живому Назарбаєві не сприймається як самостійна фігура, але він вже оголосив надзвичайний стан у Мангистауській області і Алма-Аті. І комендантську годину. У своєму зверненні до народу він також згадав про внутрішні і зовнішні (!) причини нинішніх подій.

Пишуть, що війська перекидаються з Північного Казахстану на Південь. У Кремля може з'явитися спокуса скористатися цим для "захисту російськомовного населення" Північного Казахстану, який на Московії вже називають "Південним Сибіром".

Найсумніше для нас, що зараз інформацію з цих буремних подій найоперативніше транслюють російські телеграм-канали і "Спутнік. Казахстан". Тому важко розібратися де інформація, а де дезінформація.
Слідкуймо уважно. Це дуже важливо і для нас з вами.

Володимир ГОРБАЧ



Теги:гібридна війна, НАЗАРБАЄВ, казахстан, Володимир Горбач


Читайте також



Коментарі (0)
avatar