реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Протитуберкульозного диспансеру не буде?

Про це заявив на виїзному засіданні комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації директор обласного центру соціально значущих та небезпечних хвороб Микола Дейкун, адже згідно з вимогами реформи вже з 1 квітня 400 медичних працівників будуть звільнені.

Під Чернігівською обласною адміністрацією, де проходило засідання парламентського комітету, медики провели пікет.

"Наші вимоги - залишити протитуберкульозну службу України на фінансуванні за рахунок державного бюджету; не допустити різкого загострення епідемічної ситуації з туберкульозом; узгодити між собою такі нормативні акти, як державна стратегія розвитку системи протитуберкульозної медичної допомоги населенню України та закону "Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення; включити до програми медичних гарантій 2020 року санаторне лікування дітей з туберкульозом та з груп ризику цього захворювання", - виголосив голова профспілки медичного центру Дмитро Курилов.

На засіданні парламентського комітету його голова Михайло Радуцький наголосив, що медицина не повинна виконувати роль соціальної служби по утриманню неблагополучних осіб - в тому числі, й у протитуберкульозному санаторії. "Якщо батьки не можуть дати дитині одну пігулку в день, то до чого тут медицина?!" - казав він. Тобто, за його логікою, для профілактики захворювань буде краще, коли ці бомжі та діти алкоголіків будуть ходити серед здорових людей і поширювати туберкульоз?

Микола Дейкун на засіданні комітету намагався переконати народних депутатів, що в Україні туберкульоз, як і СНІД, є офіційно визнаними епідеміями. І для подолання їх треба не знищувати фтизіатричну службу. Проте депутати, схоже, з ним не погодилися.

Чернігівський центр соціально значущих хвороб зараз працює неефективно - 1 фахівець лікує 14 пацієнтів на рік, а на одного хворого витрачають 115 тисяч гривень. Про це сказала директорка регіонального департаменту НСЗУ Вікторія Мілютіна.
До речі, в засіданні комітету взяли участь всього 8 депутатів з 15 за списком. Відсутніми були і народний депутат від "Батьківщини" Валерій Дубіль (заступник голови комітету), і Ярослав Дубневич та Олесь Довгий.

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:туберкульоз, Микола Дейкун, Радуцький, Верховна Рада, Чернігівська ОДА


Читайте також



Коментарі (0)
avatar