реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Програма боротьби з невидимим монстром

Про те, що існує проблема йододефіциту, котрий стає причиною різних хвороб у будь-якому віці, знає майже 90% населення Чернігівщини.

Однак, незважаючи на таку обізнаність, чернігівці вживають більше звичайної солі, аніж йодованої: на 10 пачок солі в магазин завозять і продають лише 1 – 2 пачки йодованої. Такі дані оприлюднили під час круглого столу в міській громадській екологічній асоціації «Зелений світ».

Йододефіцит — недостатнє споживання йоду, що призводить до серйозних порушень у роботі людського організму, шкоду від яких часто неможливо компенсувати. До таких наслідків йододефіциту належить розумова відсталість, зниження фізичної працездатності,захворювання щитовидної залози.

До виникнення серйозних захворювань людина може не перейматися тим, чи достатньо йоду вона споживає. А потім виявляється, що через брак цього елементу погіршуються мислення, пам’ять і навіть порушується репродуктивна функція у жінок. Тому потрібна ціла програма інформування населення та інших заходів, що дало б змогу запобігти захвоюванням, спричиненим йодною недостатністю.

Говорить Іван Осадців, голова МЕА «Зелений світ»:

«Йододефіцит – одна із ключових проблем, пов’язаних зі здоров’ям у світі. Вся Україна, особливо Чернігівщина, є зоною з йодною недостатністю. Україна, Росія і Казахстан досі не ухвалили цільових програм із запобігання захворювань, спричинених йодною недостатністю. Проект закону з подолання йододефіциту розглядався у Верховній Раді, однак не знайшов підтримки. Тому організація «Юнісеф» запропонувала робити регіональні програми. Для того, щоб ухвалити відповідну програму, ми провели всі необхідні дослідження, досить плідно попрацювали з Управлінням охорони здоров’я, Центром інформаційно-аналітичних технологій, обласним ендокринологом, обласним управлінням освіти».

Головне управління статистики в Чернігівській області провело дослідження у 2009 і 2010 роках: майже 90% населення знають про користь йодованої солі й готові її вживати для профілактики. Вживають її час від часу близько 50%. Тож такі результати ще раз підтверджують про те, що ухвалення цільової програми необхідно.

Свої думки на користь цільової програми висловлювали також ректор Інституту післядипломної педагогічної освіти Володимир Тандура, головний позаштатний ендокринолог Чернігівської обласної лікарні Любов Черв’якова. Вони також наголосили: аби запобігти йододефіциту, достатньо замінити звичайну сіль на йодовану. Це абсолютно безпечно, крім того йодована сіль підходить для приготування будь-яких страв і навіть консервацій (не рекомендують лише використовувати її у квашеній капусті). До речі, за словами фахівців, йодована сіль, яку поставляють нині в Чернігові, має досить високу якість і навіть експортується до країн Європи.

Вікторія ГАВРИК



Теги:йододефіцит, Іван Осадців, Зелений світ, йодована сіль


Читайте також



Коментарі (0)
avatar