реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Про що мовчать чернігівські адвокати. Журналістське розслідування

Соціологічні опитування свідчать, що судам в Україні довіряють чи не найменше. Звісно, головним суб’єктом нарікань громадян є судді. А ось діяльність адвокатів, без яких справедливе судочинство в принципі неможливо, залишається поза увагою суспільства. Більш того, на відміну від країн розвинутої демократії, українські адвокати були і залишаються найбільш закритою і утаємниченою для широкого загалу кастою.

Самі ж адвокати вважають нормою не тільки закритість судової практики для ЗМІ, але й приховування від громадськості проблем, що виникають у їхній діяльності. На жаль, досі не витребуваним залишається приклад відомого і авторитетного на початку ХХ століття чернігівського адвоката Іллі Шрага.

Судіть самі.

15 серпня 2012 року набув чинності, ініційований Президентом В. Януковичем, Закон України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» (№ 5076-VI).
Цим законом передбачено створення нових органів адвокатського самоврядування. Так вищими органами адвокатського самоврядування у державі визначено з’їзд адвокатів України, а у регіонах – відповідні конференції адвокатів.
Отже, попередні громадські адвокатські структури, які походять ще з совєтських часів, згідно з цим законом втратили свої повноваження.
Серед них «Чернігівська обласна колегія адвокатів» на чолі з Геннадієм Авраменком. Президія цієї організації до серпня 2012 року містилася за адресою: в м. Чернігові по вул. Горького, 1 у двохповерховій будівлі кінця ХІХ століття. Ця споруда та земельна ділянка, на який вона розташована, є власністю територіальної громади і лише перебуває на балансі цієї громадській організації.
Сьогодні на цій будівлі залишилася лише вивіска: «АДВОКАТИ».

Чи не єдиною інформацією у ЗМІ, що свідчить про деякі негаразди в чернігівській адвокатурі, є поява на інтернет-сайті «Високій Вал» матеріалу щодо скасування Чернігівським окружним адміністративним судом 25 квітня 2013 року державної реєстрації Ради адвокатів Чернігівської області від 25 березня 2013 року. До речі, ця організація була зареєстрована саме за адресою: м. Чернігів, вул. Горького, 1.

Крім того, сайт «Високий Вал» повідомив: «Геннадій Авраменко, голова Ради адвокатів, обдурив чернігівських адвокатів. Він свідомо зареєстрував неправомірну організацію всупереч чинному законодавству України. Тим самим Геннадій Миколайович позбавив адвокатів права захищати людей, а людей права бути захищеними від свавілля чиновників державної вдали та посадових осіб. До того ж пан Авраменко, усвідомлюючи неправомірність власних дій, зібрав із 65% адвокатів області річні внески і використав на власний розсуд».

Безумовно, в першу чергу і самих адвокатів повинна турбувати скандальна ситуація, що виникла в їхньому середовищі. Адже при вступі в їх попереднє адвокатське об’єднання «Чернігівська обласна колегія адвокатів» з травня 2007 року по вересень 2012 року вони сплатили тільки вступних внесків більше 1 млн. 546 тисяч грн. До речі, такий вступний внесок кожного нового члена цієї організації щорічно збільшувався і у 2012 році становив 9100 грн. Крім того, члени цієї організації, що не мали пільг, повинні були сплачувати щомісячні внески у сумі 75 грн.

Ось деякі факти з фінансової діяльності голови цього об’єднання Г. Авраменка. Більшість отриманих з адвокатів внесків була витрачена на ремонт приміщення по вул. Горького, 1, заробітну плату Г. Авраменка (більше 8000 грн. щомісячно), його рідного брата – старшого охоронця (2400 грн.), на його відрядження і пальне для його автомобіля.

Хто ж такий Г.Авраменко?

Геннадій Авраменко народився 11 вересня 1949 року в селі Павлівка Чернігівського району.
У 1975 р. закінчив Харківській юридичний інститут за спеціальністю «правознавство».
З 1978 року працював заступником, першим заступником начальника управління юстиції Чернігівського облвиконкому.
З 1992 р. - заступник голови Чернігівської обласної державної адміністрації - голова комітету комунального майна, роздержавлення і приватизації.
З 1993 до 2002 року очолював виконавчі органи ряду господарських товариств (АТ «СІВЕР-КОМПАНІЯ», ВАТ «Каротин», ВАТ «Чернігівський плодоовочевий комбінат»).
З 2002 року - адвокатська діяльність.
У липні 2007 року був обраний головою кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури в Чернігівській області, а в листопаді того ж року – головою адвокатського об’єднання «Чернігівська обласна колегія адвокатів».
З серпні 2010 року – голова регіонального відділення Спілки Адвокатів України в Чернігівській області, а з січні 2011 року – член Вищої кваліфікаційної комісії адвокатури при Кабінеті Міністрів України.

Ось що про Г.Авраменка писала газета «Сіверщина» від 27 жовтня 2000 року в матеріалі «Герой наших публікацій – на лаві підсудних»:

«20 жовтня в місті Славутичі розпочався судовий процес над колишнім генеральним директором ВАТ «Чернігівський плодоовочевий комбінат», відомим в області юристом Геннадієм Авраменком. Його звинувачено в здійсненні злочинів, за які передбачена відповідальність згідно ст. 86-1, 148, ч. 2 та 172, ч. 2 Кримінального Кодексу України. Найбільш тяжке звинувачення – розкрадання колективного й державного майна ВАТ «Чернігівський плодоовочевий комбінат» шляхом зловживання своїм службовим становищем, шахрайства і зловживання довірою (на суму 1 464 842 грн.).»

Звичайно, що справжнє громадянське суспільство не повинно бути байдужим до того, хто і на яких моральних засадах формує не тільки суддівський, але й адвокатський корпус країни. Не повинно воно залишатися осторонь і питання використання за призначенням приміщення по вул. Горького, 1, відремонтоване за внески чернігівських адвокатів.

Сергій Соломаха,
член НСЖУ


Будинок по вул. Горького, 1 до ремонту за кошти чернігівських адвокатів





Будинок по вул. Горького, 1 після ремонту за кошти чернігівських адвокатів з автостоянкою замість дерев і газону









Матеріал «Герой наших публікацій – на лаві підсудних» у газеті «Сіверщина» від 27 жовтня 2000 року



Матеріал «Чи буває "прихватизація" законною?" у газеті «Сіверщина» від 20 серпня 1999 року











Коментарі (3)
avatar
1
Если Сергей Соломаханазывает эту статью "журналистским расследованием",  жаль но 
его "журналистских навыкам" можно только посочувствовать.
Материал построен не на фактах, а на сплетнях, события напутаны и перекручены.
Теперь понятно почему так, он просто столько лет пытается свести личные
счеты....!!!
avatar
2
Анонімний "гаспадін-таварісч"с "лічним счьотом" свідомо плутає факти з доказами і слідчими діями. Цим хай займається прокуратура, компетентні орган і самі адвокати.
avatar
3
Замечательная статья. Жаль правда никому не нравиться. Об этом адвокатском объединении можно много чего написать. О том, как и кому выдаются адвокатские свидетельства, а главное, что именно является важным критерием получения свидетельства. О том, какими далеко не этическими методами, пользуются в своей работе некоторые адвокаты, в том числе и господин Авраменко. О том, на что готовы пойти адвокаты и как они не любят проигрывать, а проигрывая, пытаются гадить любыми способами. И еще много и о многом. Так что уважаемый господин "1mirilt20" - не чего на зеркало пенять коли рожа крива.
А Вам Сергей огромное спасибо за Ваш труд, который помогает жить и работать порядочным и культурным людям. Обязательно пишите и творческих Вам успехов. Правда очень важна, даже если она горькая.
avatar