реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Приготуйте бузинад!

Сьогоднішній день був присвячений бузині. Так, так, бузині, яка зараз гарно квітує в селах, покинутих подвір'ях. Ідеш і нарізаєш собі суцвіть стільки, скільки душа забажає.

В пам'яті спливає дитинство, саме ця пора червня, коли скрізь в повітрі витають пахощі. Це квітує акація і її медовий запах розливається так особливо в вечірню пору. Згодом розкриває свої суцвіття бузина, п'янкий аромат якої ні з чим не можна порівняти.

Два роки я думала в пору цвітіння , як знайти час, щоб зробити лимонад з суцвіть бузини. Адже, коли приїздиш в село лише на вихідні, часу на це зовсім мало, знаходяться інші, більш важливі справи.

Хоча рецепти були дбайливо збережені в папках. Зараз же час знайшовся...війна в країні внесла свої корективи в життя кожного із нас.

Основним завданням в цій справі є дуже обережне зрізання суцвіть, адже головний компонент- це пилок на квітах, якого майже не видно спочатку. Тож зрізаємо суцвіття, складаючи в ємність. В деяких рецептах рекомендують мити їх, вважаю це невірним, особливо, якщо ви берете суцвіття в екологічних місцях.

Рецепт так званого бузинаду- корисного лимонаду з бузини простий, на 10 л води:
1 кг цукру
20 г лимонної кислоти
Невеличкий лимон ( в деяких рецептах його не використовують )
25- 30 суцвіть бузини

Відливаємо частину води в окрему ємність, додаємо цукор і лимонну кислоту, перемішуємо до розчинення.
З кожного суцвіття зрізаємо квіти, максимально прибравши плодоніжку. Складаємо в ємність, де готуватиметься лимонад, додаємо шматочки лимону, заливаємо розчином цукру з кислотою.

Залишаємо наш бузинад в спокої на три дні при кімнатній температурі. Головне в цій справі не перетримати його, тому що він може помутніти.

Далі рекомендують процідити настій, розлити по пляшках і відправити в прохолодне місце.
Лимонад з бузини, кажуть має дуже корисні властивості, а чи смакує він в літні жаркі дні, зможу сказати лише після того, як спробую його.

Частина суцвіть бузини тепер ще сушаться, щоб взимку заварювати чай, а в окремому посуді готується ще й сироп з бузини, схожий використовують, як я прочитала в знаменитому коктейлі Hugo, також від корисний в сезон застуд. Але про нього сьогодні я вже писати не буду.

Дякую нашим збройним силам і Господу, лише завдяки їм в важкий для країни час ми можемо робити такі прості дії, які не дають впасти духом!
Бажаю всім моїм друзям здоров'я і якнайшвидшої перемоги нашій країні!

Валентина ЗІТКЕВИЧ



Теги:літні напої, Бузина, українська кухня


Читайте також



Коментарі (0)
avatar