реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Перший український екзистенціаліст

2 лютого 1901 року, народився Валер'ян Підмогильний.

Буває, що долі людей, навіть з різних поколінь, дивовижно переплітаються. Така у мене історія з цим геніальним письменником.

Народився він в селі Чаплі на Катеринославщині (нині це Самарський район міста Дніпра), закінчив Катеринославське реальне училище, там же навчався в університеті. У 1920-21 роках вчителював неподалік, у місті Павлоград. А я там народився, в кількох км від Павлограда, в селі В'язівок.

Потім він переїхав до Києва, а звідти -- до Ворзеля, де викладав у школі українську. Там же, у Ворзелі знайшов дружину Катрю, доньку місцевого священика, яка була актрисою Театру юного глядача.

У Вікіпедії абсолютно справедливо сказано:"Валер'ян Підмогильний — один з найвизначніших українських перекладачів французької літератури. За своєю стилістичною точністю та мовною віртуозністю його переклади Анатоля Франса, Бальзака, Мопассана, Стендаля, Гельвеція, Вольтера, Дідро, Альфонса Доде, Проспера Меріме, Гюстава Флобера, Віктора Гюґо, Жоржа Дюамеля досі вважаються неперевершеними й охоче перевидаються багатьма українськими видавництвами.

Підмогильний був організатором, редактором і перекладачем багатотомних видань Гі де Мопассана (10 томів), Оноре де Бальзака (із запланованого багатотомного видання встиг вийти лише перший том у 1934) та Анатоля Франса (25 томів)."

Роман Валер'яна Підмогильного "Місто", опублікований 1928 року, літературознавці називають одним з перших в напрямі, який згодом найменували французьким словом "екзистенціалізм".

Для мене Валер'ян Підмогильний -- втілення українського духу в цьому світі. Особистість, що є нашим виправданням перед Господом Богом.

Анатолій ЛУЧКА



Теги:розстріляне Відродження, Валер'ян Підмогильний, Місто, українська література


Читайте також



Коментарі (0)
avatar