реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Пам'яті Анатолія Гайдамаки

27 жовтня у віці 84 років відійшов у вічність знаний український художник-монументаліст, лавреат Шевченківської премії Анатолій Васильович Гайдамака.

Майбутній митець народився 9 червня 1939 року у с.Волосківці на Чернігівщині. Мистецьку освіту здобував у Харківському художньому училищі та Московському вищому художньо-промисловому училищі (за фахом «Монументально-декоративне мистецтво»). Згодом, 1960-70-х рр. працював художником-архітектором у інституті «Київпроект». Та музейній спільноті України він запам’ятався як автор оформлення чималого переліку музеїв по всій країні та й поза її межами.

Створення літературної експозиції Чернігівського літературно-меморіального музею-заповідника М.Коцюбинського – один з перших музейних проєктів Анатолія Васильовича. Одночасно з ним команда художників працювала ще над кількома музеями, час від часу переїжджаючи між закладами. Та в Чернігові робота йшла швидко.
«Марійко, а розкажи, що Коцюбинський бачив під час подорожей?» - міг спитати художник у співробітниці музею. А вислухавши її розповідь, майже не роздумуючи виводив на стінах чи стелі майбутньої експозиційної зали в’юнку виноградну лозу і пишні троянди.

Восени 1983 року нове приміщення експозиції музею вперше відкрило двері для відвідувачів. А на згадку про цю подію 40-річної давнини та процес оформлення експозиційних залів в музейному архіві лишилися світлини, на яких і сьогодні легко впізнати Анатолія Васильовича.

Втілюючи в життя ідеї нових проєктів, зокрема і на рідній Чернігівщині, митець щоразу умів відчути особливість місця і простору, з яким доводилося працювати, і передати це своє бачення тим глядачам, відвідувачам, які згодом мали доторкнутися поглядом і душею до його твору. Масштабність, виразність, уміння апелювати до людських почуттів і спонукати до роздумів, - ті риси, що завжди притаманні його творам.

Спочивайте з миром, Майстре! Нехай Господь зігріває Вашу душу спокоєм і радістю у тих далеких світах вічного життя. Світла пам’ять про Вас назавжди залишиться у наших серцях.

Літературнго- меморіальний музей - заповідник М.Коцюбинського



Теги:Волосківці, музей Коцюбинського, Художники, Анатолій Гайдамака


Читайте також



Коментарі (0)
avatar