реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Палац у Вишеньках повернули в державну власність

Генеральна прокуратура України поновила права держави на пам’ятку архітектури національного значення — палац О. Рум’янцева-Задунайського, що знаходиться в селі Вишеньки Коропського району Чернігівської області. Про це повідомила прес-служба Генпрокуратури.

У січні 2011 року фактично виконано рішення Господарського суду м. Києва від 18 березня 2010 року, яким задоволено позов заступника Генерального прокурора України і за державою в особі Кабінету Міністрів України визнано право власності на палац. Балансова вартість повернутого об’єкта становить 84,3 млн грн.

Палац вибудовано до 1787 року на пагорбі біля річки Десни, його форма належить до романтичної течії у стилістиці класицизму з повною відмовою від колон і використанням фантазійних, псевдоготичних і східних форм.
Заокруглені одноповерхові галереї обмежують парадний двір, де височать дві великі круглі вежі головного корпусу. Екзотичний план і зовнішні форми палацу в Вишеньках роблять його унікальним явищем у садибній архітектурі кінця XVIII сторіччя.

Саме у Вишеньках знімалася скандальна кінострічка Юрія Іллєнка «Молитва за гетьмана Мазепу».
Є версія, що на березі Десни стоїть половина палацу. Другу половину, яка належала Кирилові Розумовському, останньому гетьману України (1750 – 1764 роки правління), після сварки Катерини ІІ та Розумовського розібрали і перенесли в село Райгородок, де 1820 року з неї побудували Преображенську церкву.

Сайт «Історична правда»




Теги:с.Вишеньки, палац у Вишеньках, Коропський район, Молитва за гетьмана Мазепу, Юлій Іллєнко


Читайте також



Коментарі (0)
avatar