реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Фестиваль борщу, що об’єднує

У селі Городище Коропського району три роки тому започаткували свято борщу, яке нині перетворилося на гастрономічно-пісенний фестиваль «Варись, варись, борщику!».

Наталія Андрущенко, староста Городищенського старостинського округу, розповідає: «У нас село маленьке — має кілька сотень жителів. Директор Будинку культури запропонувала провести свято борщу. Воно вийшло таке домашнє. Терасу Будинку культури ми прикрасили часничком, бурячком, морквинами, цибулею. Зібралися односельці, варили борщ, смажили млинці. Додавали колориту виступи місцевих колективів, конкурси між господинями: хто краще капусту пошинкує, хто буряк-картоплю швидше почистить — усі присутні були залучені в процес...»

Цього року на фестиваль борщу приїхали не лише місцеві мешканці, а й гості з Коропської громади та сусідніх міст і сіл. Гостинні господарі пригощали всіх своїми особливими стравами та варили столітровий казан борщу — щоб на всіх вистачило, і пекли запашні пампушки.

На фестиваль зібралися команди куховарів, кожна з яких презентувала свій борщ. Члени журі оцінювали і презентацію, і саму страву. Перше місце за найкращий смак отримали господині із села Лукнів, друге — за креативну презентацію та незвичайний борщ — колектив «Яблунька» з Кролевця Сумської області.

Свій традиційний пісний борщ із сушеними сливами та грушами вперше привіз на конкурс творчий колектив «Берегиня».

Інші співучі кухарі привезли на фестиваль сакральний купальський борщ. Його, за словами Тетяни Сокур, художнього керівника вокального колективу «Чудо-яблуня», готують з раками, кашею та галушками.

Презентувала свій борщ і Махпуба, азербайджанка, яка вже понад двадцять років живе в Городищі. Вона розповіла, що ця страва в неї з українських продуктів з азербайджанською душею. Каже, що особливого смаку надають спеції та духмяні трави.

Хлопці, Володимир та Богдан, готували свій борщ для тещі. Один казав, що страва вийде гарною, якщо готувати її з любов’ю, а другий — що слід додати трішки «перчику». Проте борщ у них вийшов смачний і отримав особливий приз журі.

Творчі ансамблі та народні колективи, місцеві мешканці та гості свята — усі в один голос кажуть, що фестиваль вдався на славу!

Людмила Самойловська, начальник відділу культури Коропської селищної ради, зазначила: «Фестиваль «Варись, варись, борщику!» стає дедалі популярнішим. Минулого року було сім колективів, а цьогоріч — уже 12. Нам слід виходити на регіональний рівень, проводити рекламну кампанію, додати туристичних цікавинок. Адже такі фестивалі не просто об’єднують, а народжують у душах людей віру в майбутнє, підтримують народні традиції і переконують, що разом — ми сила!»

Оксана СТЕЛЬМАХ, "Голос України"



Теги:городище, Коропський район, борщ, народна кухня, фестивалі, Оксана Стельмах


Читайте також



Коментарі (0)
avatar