реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

"Опора": кандидати мірялися короваями

Представники Громадянської мережі ОПОРА продовжують фіксувати випадки порушення виборчого законодавства, що супроводжується роздачею подарунків від окремих кандидатів в одномандатних округах Чернігівської області.
Так, 11 серпня відбулися урочистості до Дня села Левковичі (Чернігівський район, виборчий округ № 206), в яких взяли участь Владислав Атрошенко (самовисуванець) та його команда, а також представник Станіслава Прокопенка (Партія регіонів). За словами свідків цього дійства, під час святкування обидва кандидати в депутати пригощали мешканців села короваями. За словами самого пана Атрошенка його гостинець був більший, ніж коровай, подарований представником Станіслава Прокопенка.

Разом з тим, у рамках заходу голова Чернігівської районного ради Михайло Литвин зачитав вітання від першого заступника голови Чернігівської облдержадміністрації Станіслава Прокопенка та «за дорученням» останнього вручив сільському голові мотокосилку. Підтвердженням цього є відеоролик.

Не залишився в стороні й Владислав Атрошенко. Його представник подарував велосипед лікарю, що обслуговує три найближчі села, а місцевій громаді - музичну апаратуру та принтер.

Громадянська мережа ОПОРА підтримує поривання кандидатів в народні депутати приходити на свята з подарунком, проте такі дії мають бути в межах чинного виборчого законодавства.

Даний факт може бути витлумачений як непрямий підкуп виборців (ч. 13 ст. 74 Закону про вибори народних депутатів). Вказана стаття Закону передбачає: Забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки мінімального розміру заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей.

Така передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців /ч.13 ст.74 Закону/.

Посилання на відео
http://www.youtube.com/watch?v=nccmu8HEI4M&list=HL1344956702&feature=mh_lolz

Ольга РІЗЕНКО,
прес-секретар



Теги:Владислав Атрошенко, Станіслав Прокопенко, округ № 206, Левковичі


Читайте також



Коментарі (2)
avatar
1
А по мне – так эту статью из Закона "О выборах народных депутатов" надо вообще удалить за ненадобностью.
Вы не спешите возражать, а давайте рассуждать.
Что говорит эта статья? Нельзя перед выборами давать избирателям подарки или оказывать им услугу. Значит, за день до этого срока или за месяц, или за год до выборов оказывается можно подкупать избирателя? Или вы считаете, что все эти газифицированные сёла, томографы, компьютеры и т. д. подаренные кандидатами в депутаты – это не подкуп, а от чистого сердца за свои деньги? (Если вы ТАК считаете – то Вы – депутат).

Да знаете ли вы, что сам подкуп, т.е. его существование, уже законно заложен в смете парламента?
Оказывается, народному депутату по этой смете полагается "возмещение расходов, связанных с выполнением депутатских полномочий". Эта сумма составляет 209 тысяч 100 гривен в год, или 17 425 - в месяц (для 2011 года). Это – эквивалент минимальной зарплаты депутата (без налогов).
Об этой особенности депутаты не распространяются вслух, но "Украинской правде" случайно удалось узнать от одного из нардепов, что "возмещение расходов" нардеп получает КЭШем (наличкой) и не несет за них ни одного отчета.
То есть фактически это - вторая зарплата депутата, которую он может использовать, как ему заблагорассудится, поскольку контроля за этими деньгами нет.

"Эти деньги получают наличными, - рассказал глава бюджетного комитета Валерий Базаров (2011г.). – У меня на прием приходят сотни человек. Бабушке что-то дал, лекарства приобрел, кому транспорт оплатил ... Эти деньги неподотчетны, поэтому теоретически можете эти деньги отдать жене на шубу и ничего не делать.
Но что вы тогда за депутат, и кому вы тогда нужны?".

Вы понимаете, о чём он говорит – Если депутат ничего не даст избирателю (материального), то этот депутат никому не нужен!
Выходит, депутаты постоянно занимаются подкупом своих избирателей. И избиратель даже этому рад. Так что же эта статья даёт «чистоте» выборов? Да ничего -- лишь одни разговоры да пиар.
А вот, если бы сделали выборы каждый год, глядишь, и все б почтальоны у нас ездили б на подаренных велосипедах, и траву б косили в сёлах мотокосами, да ещё и под музыку музыкальных центров.
avatar
2
Люди! Влада знущається над селянами, як тільки може! Такого нахабства ще ніколи не було. Литвин заставив сільського голову пекти каравай. Люди приносили продукти. А потім, цей каравай вручили від імені Прокопенка. Як таких керівників ще земля носить?
Зрозуміло, що Атрощенко привіз більший каравай, бо той, що подарували від Прокопенка селяни пекли самі з тих продукітв, які могли пожертвувати на каравай від Прокопенка...
avatar