реклама партнерів:
Головна › Новини › Гарячий коментар

Новорічний подарунок В.Януковича: до Москви відправлено 50 кг урану

50 кілограмів високозбагаченого урану у четвер 30 грудня 2010 року були вивезені з Харкова, Києва і Севастополя до Москви. Цю обіцянку В.Януковича Вашингтону виконували під наглядом і за сприяння фахівців Управління ядерної безпеки США.

Як уточнили в МЗС України, ядерні речовини були вивезені з Севастопольського національного університету ядерної енергії і промисловості, Харківського фізико-технічного інституту та Київського інституту ядерних досліджень.
Незважаючи на несприятливі погодні умови в Москві, український уран у 21 спеціальному контейнері відправили п`ятьма авіарейсами. Росія пообіцяла США, що український уран буде знешкоджено і він стане непридатним для виробництва зброї.
Таким чином Україна виконує взяте В.Януковичем у квітні 2010 року зобов`язання повністю позбутися запасів високозбагаченого урану за два роки. Відповідний меморандум В.Янукович підписав після зустрічі з американським колегою Бараком Обамою.

В обмін США пообіцяли забезпечити низькозбагаченим ураном українські дослідницькі реактори, а також пообіцяли в майбутньому збудувати завод з виробництва більш як 50 видів ізотопів для медичних цілей. Вартість проекту становитиме близько 25 мільйонів доларів.





Коментарі (0)
avatar