реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Новий Биків - в українській Церкві!

Містечко Новий Биків на Бобровиччині звільнилося від облуди московської церкви!

Сьогодні Успенська церква містечка Новий Биків молилася українською і за Україну - пройшла перша архієрейська літургія після переходу парафії з московської до української Церкви. Службу Божу очолив єпископ Чернігівський і Ніжинський Антоній Фірлей у співслужінні священиків з Бобровиці, Пісок, Ніжина та Чернігова. Владика, очевидно, відслужив чин оновлення храму... Його зустріли на вході діти з пишним караваєм, а дорослі нагадали, що в Новому Бикові стояли російські окупанти, які вбили кількох односельчан.

А мені пригадалося, що в 90-і роки, коли ми з Юрієм Соболем займалися допомогою створення української церкви все Бобровицьке благочиння на чолі з о.Михайлом Козаком перейшло від московської церкви до нашої. Перейшов і Новий Биків, де служив зять о. Михаїла на прізвище Хвуст. Закарпатське прізвище. Але невдовзі згодом цей Хвуст зрадив свого тестя і вернувся у московську церкву, завівши в облуду свою паству. Виявляється, цей Хвуст служив тут і до теперішнього рішення громади перейти в ПЦУ. Слава Богу, що він сам не перейшов, бо такі зрадливі кадри не треба ні Богу, ні людям...

Вітаю громаду Нового Бикова у великій православній українській сім'ї! А храм, до речі, закладений був за наказом останнього гетьмана Кирила Розумовського...

Василь ЧЕПУРНИЙ

А мені боляче за рідну ДАНИНУ.

У 20-х роках данинці були першими в Ніжинському повіті, які перейшли до УАПЦ. Першими створили Статут Свято-Троїцького храму УАПЦ (зеленим чорнилом, рукопис знайшов у Архіві). Той Статут став зразком для таких же документів українізованих храмів у В. Дівиці, Шатурі, Вертіївці, Талалаївці, Коломійцівці, Лосинівці, Сальному, Терешківці, Кропивній. Данинці першими вигнали із села "тихоновця" і привезли в село молодого священника отця Івана Зоца - з дружиною і сином, дали хату. Той священник виявився талановитим композитором, казали, що то другий Лисенко. У 30-х комуно-більшовики розстріляли отця Івана в числі інших 8 патріотичних данинців, бо саме Данину влада позначила тавром націоналістичного села і там "створила" і сама ж "розкрила" нібито осередок петлюрівців СВУ.

Невпокореність данинців проявлилася і в час німецької окупації - вони попросили в комендатурі Лосинівки прислати в село укр. священника з Рівного (тодішньої столиці УАПЦ) . Отож, у воєнну пору легендарний храм у Данині знову став українським.

Тепер у сучасних данинців ніби відібрало пам'ять. Терплять московського попа. Парадокс у тому, що він - корінний данинець. Хоча в довколишніх селах "мертвою хваткою" тримаються за путіна-гундяєва священники - вихідці... із Західної Украхїи. Ось наслідки змосковлення ментальності селян. За тупого мовчання місцевої інтелігенції, вихованої колоніальною владою.

Микола ТИМОШИК

Фото Дарії Якубів



Теги:Чернігівська єпархія, Микола Тимошик, Новий Биків, Данина, перехід парафій


Читайте також



Коментарі (0)
avatar