реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Не дивуйтеся туркам і Ердогану!

Щоб зрозуміти дії політика треба знати історію його культури. Бо не виникають значні явища на порожньому місці. Так як Гітлера неможливо зрозуміти без принизливого Версальського миру, так і Ердогана неможливо зрозуміти без Мустафи Кемаля, що прозиваний у культі особи як Ататюрк.

Отже, за книгою турецького дослідника М.Шокрю Ґаніоглу, який обачно живе за межами Туреччини, "Ататюрк: біографія мислителя" - що ж основі поглядів Ердогана? Безумовно, кемалізм, який є неприкритою теорією турецького расизму.

Мустафа Кемаль викладав історію турецького народу не багато й не мало, а від онука Ноя, який мав ім’я Тюрк і був предком турецької нації. І звісно, турецька революція була найвеличнішою в історії ні, не Туреччини, а всього людства, отак! Як у большевиків...

1925 року під приводом курдського повстання він розгромив опозицію, повбивавши провідних опозиціонерів та решту посадивши в тюрми. 1927 року у своїй промові, що тривала 36 з половиною годин (Фіделю Кастро було в кого вчитися!), він звинуватив у всіх бідах опозицію і навіть генералів – героїв боротьби за незалежність і його партія стала єдиною. 1930 року пробував створити псевдоопозиційну партію, як комуністи в Росії ЛДПР створювали, але масова підтримка цієї партії злякала Мустафу і партія була розпущена.

Турецькі підручники періоду Мустафи Кемаля, які писалися під його особистим контролем, твердили: колискою цивілізації людства є Центральна Азія – прабатьківщина турків, вони ж заснували Шумерську та Хетську імперії, а одягалися уже у 12 000 році до нашої ери. Турок, за версією Кемаля, походив « з раси, яка дала людям вогонь, хліб, одяг, знаряддя праці та одомашнення тварин». Індоєвропейські та семітські мови – також походили від турків, як і греки… Тобто турецька мова – праматір всіх мов. Він сам визначив турецьку націю, як «найвеличнішу, найдавнішу, найчистішу». Расизм чистого вигляду – слухайте, мадяр Орбан не у Кемаля вчився?
Своє ім’я Мустафа він вирішив не вживати, бо воно …недостатньо турецьке. Він змусив турків носити капелюх замість традиційної фески, ба, більше – кількох противників капелюха було страчено.

Ще за життя він розіслав свої портрети та погруддя в усі державні установи і 1934 року Великі Національні збори, у яких, нагадаю, давно вже не було опозиції, проголосили його «Ататюрком» - батьком нації. Коли там культ Джугашвілі (Сталіна) став утверджуватися? 1924 року вийшли марки з його портретом, 1927 року – банкноти з його зображенням. А всі речі, яких він торкався, місця, які відвідав, набули статусу священних. Ну, точно як у Лєніна- Сталіна!

У сучасних військових училищах Туреччини, - пише М.Шокрю Ґаніоглу – викладаються обов’язкові курси з “Системи мислення Ататюрка», всі випускники університетів зобов’язані скласти іспит з історії турецької революції та принципів Ататюрка. Президент і депутати парламенту присягу приймають на вірність принципам і реформам Ататюрка. Стаття конституції, як колись в СРСР 6 стаття про керівну роль КПСС, проголошує націоналізм Ататюрка одним із догматів республіки.

Ви досі дивуєтеся Ердогану, який торгує і з Україною і з Росією? Дивуєтеся Туреччині, яка є членом НАТО і вогнем дише на іншого члена НАТО - Грецію? Дивуєтеся, що Європа досі не визнає Туреччину членом європейської спільноти?
Читайте розумні книжки!

Василь ЧЕПУРНИЙ

PS До речі, а помер Мустафа Кемаль від цирозу печінки - ну, далеко не мусульманський діагноз...



Теги:расизм, Василь Чепурний, Ататюрк, Ердоган, Україна - Туреччина


Читайте також



Коментарі (0)
avatar