реклама партнерів:
Головна › Новини › Місто

Народний депутат закликає зупинити рішення ради про медичну "реформу"

Підстави більш ніж вагомі. 34 сесія Чернігівської міської ради вже розпочала роботу. Її порядок денний хоча й не такий об’ємний як попередній, але гострих кутів там чимало. Гарячі дебати вже тривають на засіданнях постійних комісій, які відвідали помічники-консультанти Валерія Дубіля для оголошення звернення народного депутата щодо розгляду двох проектів рішень – «Про реорганізацію закладів охорони здоров’я» та «Про знесення будівель і споруд».

Відтак заяви від імені народного депутата Валерія Дубіля з вуст Людмили Соколовської та Світлани Сокол полягали в наступному. Щодо впровадження «медичної реформи»: в судах лежать три адміністративні позови, зокрема від Громадської спілки «Громадська рада міста Чернігова», де акцентується увага судочинства на порушеннях кількох статей Конституції і Законів України під час ухвалення рішення провладними депутатами на 33-й сесії «Про створення центрів первинної медико-санітарної допомоги». До речі, за одним позовом вже призначено розгляд на 29 жовтня.

Щодо знесення об’єктів комунальної власності: Чернігівська місцева влада планує дозволити знести будівлі і споруди колишньої бази станції швидкої допомоги, яка містилася за адресою вул. Любецька, 26 навіть попри те, що ці об’єкти – речовий доказ. Адже в офіційній відповіді прокуратури міста Чернігова народному депутату Валерію Дубілю йдеться про те, що 4 вересня внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань про кримінальне правопорушення щодо пошкодження та розкрадання комунального майна за адресою вул. Любецька, 26 і вирішується питання про встановлення та притягнення до відповідальності винних осіб.

Так, після відповідних заяв помічників-консультантів, постійна комісія міської ради з питань архітектури, будівництва та регулювання земельних відносин зняла з розгляду питання «Про знесення будівель і споруд», водночас відправивши на пленарне засідання сесії питання «Про реорганізацію закладів охорони здоров’я». Слід сказати, що працювала комісія у складі шести осіб, з яких два є представниками фракції «Батьківщина» — Владислав Кухар та Іван Бакшун. Звичайно, більшість часу було відведено вивченню питань земельного характеру, водночас депутати намагалися вникнути в суть так званих «медичних» реформ у Чернігові, заслухавши як помічника-консультанта Валерія Дубіля, так і представників медичної сфери. Лікарі зауважили, що не бачать підстав для скасування рішення попередньої сесії «Про створення центрів первинної медико-санітарної допомоги».

І запевняли комісію у тому, що жодних скорочень медичного персоналу після впровадження цієї реформи не буде, що всі лікарі залишаться на своїх місцях, що все відбувається в рамках закону. Натомість на минулій сесії, на комісії з питань освіти начальник управління охорони здоров’я Юрій Бойко обмовився про скорочення молодшого медичного персоналу. А це вже схоже на неузгодженість дій в управлінні охорони здоров’я.

Законно чи ні ухвалюються рішення на Чернігівській сесії, нехай з’ясовує суд. А поки народний депутат Валерій Дубіль наполягає на поінформованості громади Чернігова щодо впровадження «медичної» реформи з боку місцевої влади та закликає провладний депутатський корпус Чернігівської міської ради здійснювати свої повноваження в рамках Конституції, Законів України та Указів Президента.

Сподіваємося, що представники партії УДАР у Чернігівській міській раді будуть одностайними зі своїми колегами по опозиції щодо голосування за питання «Про реорганізацію закладів охорони здоров’я».

Постійна комісія міської ради з питань соціально-економічного розвитку, фінансів та бюджету була не такою категоричною як «земельна» і винесла ці два питання на розсуд сесії.

Варто зауважити, що, традиційно, члени «земельної» комісії отримали матеріали 34 сесії за якісь хвилини до початку її роботи. З приводу цього вкотре висловили своє зауваження Чернігівському міському голові, який прибув на засідання, щоб урегулювати «кадрове» питання і акцентувати увагу комісії на «медичному». Мовляв, не проведемо реформи – не отримаємо гроші. Хоча міський голова не міг пояснити згідно з яким законодавством буде позбавлено фінансування медичну сферу міста Чернігова.

Що цікаво, веб-портал Чернігівської міської ради, зокрема розділ «Реформи в Україні» містить шість документів: проект Концепції реформування органів місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, реформи ЖКГ, пенсійна, медичного обслуговування, освіти та економіки. І якщо нині говорити про реформу в галузі медицини, то у відповідному файлі бракує важливої інформації – хто схвалив цю медичну реформу, про яку красномовно йдеться аж на 3 сторінках. Водночас проект реформування органів місцевого самоврядування схвалено Указом Президента України.

ЖКГ в нас реформується на підставі Закону України «Про Загальнодержавну програму реформування і розвитку житлово-комунального господарства на 2009 — 2014 роки».

Щодо пенсійної реформи — триває громадське обговорення проекту Кабінету Міністрів до ЗУ «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи».

Економіку реформуємо в рамках програми економічних реформ на 2010-14 роки, схваленою комітетом з економічних реформ при Президентові України.

І лише реформи у галузі освіти та медицини невідомо ким схвалено, принаймні за офіційною інформацією, яка оприлюднена на веб-порталі Чернігівської міської ради.

Сподіваємося, що Чернігівська міська рада оприлюднила помилково замість офіційних документів чиїсь нотатки, і зовсім не хочемо вірити у те, що приховується важлива інформація від територіальної громади Чернігова.

Прес-служба народного депутата Валерія Дубіля



Теги:медична реформа, Валерій Дубіль, Чернігівська міська рада


Читайте також



Коментарі (0)
avatar