реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Національність повертається в паспорти

Патріотична громадськість, національно-демократичні сили, в тому числі просвітяни, неодноразово останнім часом виступали за повернення в паспорт громадянина України запису про його національність. І ось у парламенті зареєстрований законопроект депутата Романа Ткача (фракція НУ-НС), що передбачає запис про етнічну приналежність у документах за бажанням громадянина України.

Конкретна ініціатива про повернення такого запису пролунала на сесії Івано-Франківської обласної ради, і депутати прийняли офіційне звернення до депутатів Верховної Ради, вихідців з Івано-Франківської області, з проханням порушити це питання. Пропонується запис про національність робити в паспорті, а також у свідоцтві про народження.

Автор законопроекту Роман Ткач переконує, що ініціатива повернути графу про національність надійшла від народу, а не від влади. Він запевнив, що нововведення не потребуватимуть ані заміни паспортів, ані виділення додаткових коштів. За бажанням людини її національність запишуть у нинішній паспорт. Також Роман Ткач заявляє, що у цьому випадку українцям від європейськості варто відсторонитися: “Я розумію, що в Європі все частіше звучить: європеєць. Та, напевно, кожна нація в якийсь момент, коли відчуває загрозу своєї самоідентифікації, хоче себе захистити. Як колись було, не всі ми совєтський народ, ми все-таки українці, росіяни, казахи, узбеки”.
Натомість представник Партії регіонів Вадим Колесниченко залякує, що, мовляв, запис про національність призведе до розколу країни за національним питанням.

Однак національні меншини виступають “за”. Йосип Зісельс, виконавчий віце-президент Конгресу національних громад України, пам'ятає, що колись у СРСР дискримінацію відчув на собі: «Наш завкафедри сказав, що йому євреї на кафедрі не потрібні. Це для мене було таким шоком тоді”.
Але сьогодні, каже Йосип Зісельс, національні меншини якраз не проти такого запису у паспорті: “Є певні етнічні групи, ті ж євреї, болгари, греки, румуни, які не тільки не проти, щоб вказувалося в документах, вони наполягають на тому, щоби було вказано національність. Справа в тому, що до багатьох країн право на еміграцію мають люди, в яких є документи про національність. Грек не може виїхати в Грецію, доки не доведе, що він грек».

З таким аргументом погоджується Олександр Майборода, професор Інституту політичних та етнонаціональних досліджень. І додає, що для запису національності у кожної з етнічних груп є свої причини: “Багато національно-культурних організацій розраховують на спонсорську підтримку історичних батьківщин”.

Загрози титульній нації також немає. Олександр Майборода додає, що, коли таки почнуть у паспортах писати національність, етнічна карта України не зміниться. Адже за останнім переписом понад 70% населення записані українцями.
Офіційно запис у паспортах про національність скасували постановою уряду 1995 року. Тоді це пояснювали європейським підходом до самоідентифікації. Адже в країнах ЄС, коли запитують nationality, мається на увазі громадянство, а не етнічна приналежність. Хоча офіційно запис про національність скасували, проте їх і зараз вказують у слідчих справах та у вироках суду.




Теги:Паспорт, національність, титульна нація, Грек


Читайте також



Коментарі (3)
avatar
1
Так, я знаю Йосипа Зісельса з часів Перебудови. Він має рацію: ніхто не повинен зникати у житейському морі.
avatar
2
Главное не национальность,а достойный уровень жизни! Не хочу быть нищим украинцем,хочу быть социально обеспеченным гражданином Украины!
avatar
3
Некомпетентность - главная проблема нашей журналистики. Никакая графа никуда не возвращается. Подобный проект, выдвинутый депутатом от НУНС, находящейся в оппозиции, не имеет никаких шансов.
avatar