реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Герой України вимагає національності від віце- прем''єра

В останні дні роботи Верховної Ради шостого скликання депутат Григорій Омельченко направив Президенту Віктору Януковичу депутатське звернення щодо незаконного позбавлення громадян України права мати в державних реєстраційних актах цивільного стану запис про національність.

Пан Омельченко вважає позбавлення українців національності нічим іншим, як черговим етноцидом (але без крові).

Депутат вказує, що у відповіді на його попередній запит до керівництва уряду тодішній віце–прем’єр–міністр Борис Колесников зазначає, що термін «національність» у світовій правовій традиції розуміється як синонім поняття «громадянство». На думку пана Омельченка, представник однієї з нацменшин України пан Колесніков по–своєму тлумачить положення міжнародного законодавства, перекручуючи їхню суть.

«Більш юридично безграмотної відповіді на депутатські запити я не отримував за всі роки депутатської діяльності, — обурюється Григорій Омелянович. — Позбавлення українців права мати свою національність є грубим порушенням принципу верховенства права (ст.8 Конституції України), вимог, закріплених у міжнародних актах, зокрема, Загальній Декларації прав людини, Міжнародному пакті про громадянські політичні права, Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, які є частиною національного законодавства України, та в чинних законах України».

Депутат нагадує Президенту, що Україна, перебуваючи у складі СРСР, була в числі засновників ООН і співавтором її Статуту. У свою чергу, Генасамблея ООН ще у 1960 році прийняла Декларацію про надання незалежності колоніальним країнам і народам, яка визнає право титульного (корінного) народу (етносу), в тому числі й українців в Україні, на створення національної держави. Відповідно до міжнародних правових актів ООН і ЮНЕСКО, національна держава — це така держава, в якій титульний народ (етнос) становить 67 % населення країни.

Згідно з усіма переписами часів УРСР (1926 р., 1939 р.,1989 р.), українці незмінно становили понад 72—75% населення України, а під час перепису 2001 року в незалежній державі проживало 77,8% українців від загальної кількості населення, зазначає Григорій Омельченко. Водночас, якщо в радянському паспорті обов’язково вказували національність, то з паспортів із тризубом така графа зникла.

Депутат наводить міжнародний досвід iз цього питання. Наприклад, у сусідній Росії в цьому році окремим законом поновлено графу «національність» у внутрішньому паспорті. Така ж графа є паспортах громадян Ірану (окрім національності, там вказують ще й віросповідання).

«Аналіз нормативно–правових актів та бланків реєстраційних документів засвідчує, що в країнах Ради Європи, в тому числі Європейського Союзу, в офіційних реєстраційних документах (зокрема, в заяві про реєстрацію народженої дитини, свідоцтві про народження, свідоцтві про шлюб та інших) є графа «національність» або «національне походження», в яку за бажанням громадянина записується національність і яка також обов’язково використовується при проведенні перепису населення країни», — зазначає Григорій Омельченко. І додає, що графа «національність» у державних реєстраційних документах передбачена також у країнах СНД та колишніх союзних республіках СРСР (окрім України), серед яких є й держави, які на сьогодні є членами Європейського Союзу (Литва, Латвія, Естонія).

Щоб вирішити проблему, вказує Омельченко, представники національно–патріотичних сил у парламенті неодноразово реєстрували відповідні законопроекти. Проте вони навіть не були включені до порядку денного сесії для розгляду. «Основна причина — за весь час незалежності України жодного разу не було обрано національного (українського) парламенту, — пояснює Григорій Омелянович. — Адже Верховна Рада шостого скликання, яка закінчила свою каденцію, за своїм національним складом і суттю була філією російської Державної Думи і водночас ізраїльського Кнесету, бо в ній представників титульної (корінної) української нації — менше 36%. У новообраній Верховній Раді етнічних українців стало ще менше — лише 29%!».

У депутатському зверненні Григорій Омельченко просить Президента повернути етнічним українцям і представникам національних меншин право мати запис про національність у реєстраційних державних документах.

Яким чином? Депутат пропонує «зобов’язати уряд внести відповідні зміни до Постанови Кабміну № 1025 від 10.11. 2010 р. «Про затвердження зразків актових записів цивільного стану, описів та зразків бланків свідоцтв про державну реєстрацію актів цивільного стану», а також «внести до Верховної Ради законопроект про поновлення графи «національність» (яка заповнюється за бажанням особи) в паспорті, свідоцтві про народження, свідоцтві про шлюб, свідоцтві про усиновлення, свідоцтві про смерть, заяві про народження дитини, заяві про одруження та інших реєстраційних документах».

"Україна молода"



Теги:Паспорт, Григорій Омельченко, національність, українці, євреї, борис колесников


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Одумались, "демократи" та "толеранти"? Розбудували "українську державу" до розбитого корита? А тепер потилиці чешете та локті кусаєте?
avatar