реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Молоді націоналісти шукали українську мову в "Шарлотці" і "Абажурі"

21 лютого 2015 року активісти Чернігівської "Студентської Свободи" провели перевірку закладів харчування на предмет дотримання гарантованого права україномовних клієнтів на обслуговування та отримання інформації державною мовою. Захід присвятили Міжнародному дню рідної мови

Націоналісти перевірили шість закладів: "Шарлотка", "Абажур", "Сушимі" , "Фальварек", "Океан" та "Кофеманія". У більшості закладів офіціянти спілкувалися державною мовою з україномовними клієнтами. Натомість меню українською відсутнє в п'яти закладах: "Шарлотка", "Абажур", "Сушимі", "Фальварек" та "Океан".

Лише кав'ярня "Кофеманія" повністю відповідала критеріям перевірки. Крім того, що в закладі наявне меню державною мовою й офіціянти спілкуються з клієнтами українською, у холі розміщена скринька для збору коштів бійцям-фронтовикам.

Після моніторингу націоналісти написали скарги в книзі пропозицій про виявлені порушення.

"Мовний, культурний та ментальний кордони не менш важливі, ніж кордон фізичний. Недарма ж російські окупанти завжди так затято боролися з українською мовою. І в наш час Путін прийшов у ті регіони, де більшість населення була зрусифікована. Тому нас надзвичайно обурює, що в більшості закладів міста ігнорують права україномовних клієнтів", – зазначив свободівець Ігор Гавриленко.

Подібні перевірки свободівці здійснювали раніше, однак керівництво закладів принципово ігнорує права україномовних споживачів. Оскільки відповідних рішень не було ухвалено, націоналісти скерують скарги в інспекцію з питань захисту прав споживачів.
Прес-служба Чернігівської обласної організації ВО «Свобода»



Теги:українська мова, права споживача, свобода, русифікація, книга скарг


Читайте також



Коментарі (0)
avatar