реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Лісосмугу збережено, але дрова — під ногами

Також я порушував у ряді публікацій "Сіверщина" тему безконтрольного нищення пришляхових і польових лісосмуг. З ними взагалі повний правовий безлад. Хоча ці лісосмуги кілька десятиліть тому садили мешканці таких-то сіл, колгоспні шляхові бригади, але нині ці насадження (подекуди це вже справжній ліс) селам не належать.

Сільські ради вже давно відсторонені законодавством від управління землями на своїй же території сільради — поза межами сіл. Відсунули від цих питань і районні ради, представницькі органи. Усім відають районні державні адміністрації, тобто виконавчі органи, без відома депутатів. А лісосмуги взагалі наче нічиї, тут порядкують і районна влада, і шляховики, і лісівники.

Кричущою стала затія весною 2011 року вирізати всю пришляхову лісосмугу між райцентром Куликівка і селом Ковчин, а це десь 7 кілометрів насаджень, понад 15 гектарів лісу. Причому вирізати хотіли всі дерева «налисо» — від струнких півстолітніх сосен до молоденьких берізок.

Накинули оком на лісосмугу зальотні лісоруби-підприємці. Хто конкретно, хто давав їм дозвіл в обхід землевпорядних, екологічних служб — районна адміністрація так і не пояснила обуреним мешканцям Ковчина, а саме мешканці цього села колись садили насадження.

Після депутатських запитів на сесії райради, публікацій преси, протестів громадян знищення лісосмуги вдалося не допустити. Вона й зараз радує око всіх, хто їде цим гомінким шляхом у напрямку Ковчина і Авдіївки до Десни.

Лісорубів на лісосмуги вистачає, тої ж весни був скандал, коли таки не вдалося попередити незаконне вирізання більш як двохсот великих дерев у сусідньому селі Горбовому. А от наводити лад у лісосмугах нікому. Єдине випилювання, яке тут дозволяється і дуже потрібне, — санітарний догляд. Але робити це ніхто й не поспішає. У тій же лісосмузі на Ковчин є десятки старих, а то й зовсім сухих дерев, які треба зрізати чи на пиломатеріал, чи на дрова. Є й дерева, які попадали. Додалося таких і після буревію у квітні. І нікому почистити насадження, навіть віддати людям на дрова.

Це взагалі проблема. Коли дивишся на захаращені старими деревами лісосмуги та й насадження по селах, так і хочеться запропонувати… виключити тут на рік-два газ. Усе б миттю вичистили! Але невже й без цього дрова вже не потрібні? Чимало ж людей через дорожнечу газу й далі топлять дровами або мають комбіновані котли — на газ і тверде паливо. А воно, це паливо, валяється під ногами.

Петро АНТОНЕНКО



Теги:Сіверщина, Петро Антоненко, лісосмуги


Читайте також



Коментарі (0)
avatar