реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Левко Лук’яненко критикує Мовчана і пропонує Чепурного

На адресу нещодавньої конференції обласного товариства «Просвіта» імені Т.Шевченка надходив лист Героя України, видатного діяча сучасності Левка Лук’яненка. Ось його текст: «Голові звітно- виборчої конференції Чернігівського обласного тов. «Просвіта» ім..Т.Г.Шевченка члена Чернігівської «Просвіти» Левка Лук’яненка

Шановні делегати конференції!

Вітаю вас із черговим зібранням для розгляду проробленої праці та вироблення конструктивного плану подальшої діяльності!

«Просвіта» має велику історію. У Львові заснована 1868 року. «Просвіта» організовувала бібліотеки, читальні, хори, театри, видавала газети, підручники українською мовою тощо. У Чернігові «Просвіту» заснували 1905 (6) року. Михайло Коцюбинський головував 1906 -1908 роки.

Царат переслідував «Просвіту». Коцюбинський писав: «Хочемо скликати збори – заборонено; хочемо зробити театральну виставу – заборонено. Навіть концерт М.Лисенка на користь «Просвіти» заборонили. Кажуть, існуйте на папері, а жити не дамо». І «Просвіта» закрилась. Відновила діяльність 1917 року. На початку 20-х років московська окупаційна влада заборонила «Просвіту» остаточно і вона відновила діяльність, як товариство української мови у наш час 1989 року.

1990- 1993 роки Товариство відіграло велику роль у витісненні російської й поширенні української мови.

Головування П.Мовчана веде до поступового примирення «Просвіти» з антиукраїнською діяльністю влади. Воно втратило бойовитість і ганебно мириться з русифікацією.

Бажаю Чернігівській «Просвіті» активніше відновлювати бойовитість у боротьбі проти новітніх русифікаторів за поширення української мови й культури та українського національного духу в нашій рідній Чернігівщині.

На посаду голови «Просвіти» на наступний термін прошу розглянути кандидатуру Василя Чепурного.

30 травня 2013 року.
Л.Лук’яненко»



Теги:Просвіта, Чернігів, Левко Лук'яненко, Павло Мовчан


Читайте також



Коментарі (0)
avatar