реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Проект "Просвіти" "25" -- зарано?

Проект чернігівської "Просвіти" про книгу з нарисами про 25 видатних земляків, які вплинули на розвиток нашого краю за 25 років незалежності України, отримує зацікавлене ставлення потенційних читачів.

Так, уже надійшли пропозиції про включення в цю книгу - довідник таких персоналій: Левко Лук'яненко, Валерій Сарана, Микола Бутко, Петро Шаповал, Леонід Кучма, Станіслав Реп'ях.

Проте вистачає і заперечень. Так наш читач Олександр Штань висловлюється наступним чином:

-- Цей проект, як і будь-який інший, потребує хоч якогось обґрунтування його
доцільності.

Можливо, на Чернігівщині вже реалізовано проект О. Донія «Навчи друга розмовляти українською»? Щось Чернігів не значиться серед таких міст…

Чи може на Чернігівщині вже і так вихователі у дитячих садочках та вчителі у школах не розмовляють публічно з дітьми російською мовою?

Просвітянину в Чернігові неможливо зустрітися з школярами. Можливо, спочатку потрібно вирішити такі питання?

Можливо, діти в селах добре забезпечені достойною україномовною літературою? Чи, все-таки, варто було б організувати відкритий конкурс дитячої літератури чернігівських авторів, видати кращі з творів і роздати у сільські бібліотеки області?

І, знову ж, що це за 25 видатних осіб на Чернігівщині від часів незалежності України? Невже просвітяни? Особи, яких можна віднести до категорії видатних, ідуть у авангарді життя і до, і після установлення незалежності: роблять актуальні, трудомісткі справи і ніколи не переймаються самозвеличенням…

Можливо, проект «ДВАДЦЯТЬ П’ЯТЬ» ще не на часі?

Олександр ШТАНЬ, член «Просвіти»



Теги:видатні земляки, Просвіта, Чернігів, Леонід КУЧМА, Левко Лук'яненко


Читайте також



Коментарі (2)
avatar
1
Правду про події і факти можна зафіксувати тільки протягом перших  15-25 років(одного покоління очевидців, які можуть заперечити явну брехню) 
після їх вчинення.
Пізніше пануватиме  кон"юктурщина і банальна підгонка під панівну ідеологію.
Яскравий  приклад: почесний громадянин Чернігова товарисч Герад Кузнєцов.
Тож не варто втрачати дорогоцінний час: історія - це сукупність дій особистостей, впершу чергу найяскравіших.
avatar
2
Василь Федорович як завжди, по хлопчацьки, не подумавши ні про критеріі відбору, ні про багатогранність життя краю, кинув людям ідею. 
Візьміть список нагороджених за 25 років земляків і відберіть найкрутіших в різних сферах життя краю, встановивши звязок між особою і результатом впливу.
avatar