реклама партнерів:
Головна › Новини › Гарячий коментар

Чернігівська "Просвіта" вимагає позов до Конституційного Суду

Оскільки процеси русифікації, витіснення української мови помітно пришвидшились завдяки прийняттю закону Ківалова- Колесниченка, рада чернігівського обласного товариства "Просвіта" імені Т.Шевченка ухвалила 29 червня рішення: вимагати від Центрального правління подачі позову до Конституційного Суду з вимогою відміни антиконституційного закону.

Цікаво, що пропозиція виринула в ході обговорення позиції чернігівської "Просвіти" щодо перезавантаження у Всеукраїнській "Просвіті". Рада вирішила запропонувати делегатам вересневого з'їзду створити робочу групу, яка протягом півріччя випрацює механізм реформування ВУТ "Просвіта" імені Т.Шевченка.

Також рада чернігівської обласної організації "Просвіта" імені Т.Шевченка вважає недоцільним обрання в керівні органи народних депутатів, які допустили прийняття одіозного закону Кака. "Якщо вони не зробили нічого ефективного, будучи законотворцями, то тим паче нема чого від них чекати в керівництві громадської організації", -- говориться в ухвалі сьогоднішнього засідання ради.



Теги:Просвіта, Чернігів, закон Ківалова Колесніченка, Василь Чепурний, Павло Мовчан


Читайте також



Коментарі (3)
avatar
1
На засіданні Ради йшлося також про потребу в створенні школи "Просвіти" для підготовки компетентних просвітянських кадрів. Адже, щоб, наприклад, пред'явити "жовту картку" порушникам мовного законодавства потрібні неабиякі знання і наполегливість.
avatar
2
Не сипте сіль на рану,пане Миколо.
Некомпетентність та хлопчацтво - головна біда чернігівської "Просвіти". Що це за позов до КС без посилання на статтю Конституції?
А люди все це ж бачать і розуміють.
avatar
3
Йдеться про порушення законодавства, тому тут емоції ні до чого. Візьміть за приклад РФ і США. Там без знання відповідно російської та англійської годі мріяти про працевлаштування і не тільки в державних структурах. "ПросвІта" ж насамперед має претензії до урядовців, тих же депутатів ВРУ, хоче домогтися порядку в зовнішній рекламі. Щодо підняття мовної культури загалу, то тут звісно нема мови про будь-який примус, навпаки товариство хоче спонукати до успішності в житті через удосконалення володіння українською мовою, яка має безсумнівні переваги і є ключем до персональної самодостатності. Гадаю, пройде небагато часу і товариство пропагуватиме вивчення інших мов, що не можливо здійснити без знання своєї.
avatar