реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Купуєте молоко? Читайте упаковку!

Останнім часом чимало виробників вдаються до економії: продають молоко або молокопродукти не у пакетах по 500 грамів (до чого ми, споживачі, звикли), а по 450, навіть по 420. Чи правомірно це? Чи є закони, які захищають споживачів у даному випадку?
З таким запитанням споживач звернувся до державного підприємства "Чернігівстандартметрологія". Відповідає провідний фахівець із сертифікації відділу підтвердження відповідності продукції та послуг Лариса Герасимова.

- В Україні діє державний стандарт ДСТУ 2661:2010 "Молоко коров’яче питне. Загальні технічні умови".
Пункт 9.1 стандарту каже: " Молоко пастеризоване та пряжене пакують масою нетто від 200г до 2000г", пункт 9.2 – " Молоко стерилізоване пакують масою нетто від 20г до 2000г".

Тобто виробники можуть самі обирати, у тару якої місткості розливати молокопродукти. Але вони обов’язково мають вказувати на упаковці питного молока масу нетто одиниці паковання або об’єм. Це також обумовлене ДСТУ 2661:2010 "Молоко коров’яче питне. Загальні технічні умови" (п. 8.1).

Що ж до від’ємних відхилень у масі або об’ємі продукту, то їх нормує діюча рекомендація, вказана у зазначеному стандарті, Р50-056 "Продукція фасована у пакованні. Загальні вимоги до кількості". Відповідно до неї, на упаковці повинно бути написана і номінальна кількість продукції, і допустимі відхилення.

Отже, виробник має надати споживачу вичерпну інформацію і про продукцію, і про її кількість. А споживачу варто уважно читати написане на упаковці.

Прес- служба ДП «Чернігівстандартметрологія»



Теги:Чернігівстандартметрологія, Молоко, споживач


Читайте також



Коментарі (0)
avatar