реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Бахмацьке молоко -- фальсифікат!

Більша частина згущеного молока в українських магазинах є фальсифікатом
Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні на прес-конференції в Києві сказав президент Громадського об`єднання із захисту прав споживачів «Науково-дослідного центру незалежних споживчих експертиз «ТЕСТ» Валентин БЕЗРУКИЙ з посиланням на проведене центром дослідження.

Він повідомив, що Центр експертиз “ТЕСТ” здійснив тестування 6-ти марок згущеного молока вітчизняного виробництва, які, згідно з етикеткою, виготовлені тільки з молочних жирів за державним стандартом (ДСТ), тобто класичного згущеного молока.

За словами В.БЕЗРУКОГО, згущене молоко також можуть виробляти за ТУ (технічними умовами) з використанням рослинних жирів, але це має бути зазначено на етикетці.

Із тестованих марок - “Заріччя”, “Омка”, “Варіатор”, “Первомайський МКК”, “Бахмачконсервмолоко” і “Білики” – державному стандарту відповідали лише дві марки – «Заріччя» і “Первомайський МКК”.
Два протестовані зразки містили рослинні жири, «які не шкодять здоров`ю, але їх не повинно бити в класичному згущеному молоці».
У “Бахмачконсервмолоко” виявили 81,6% немолочного жиру, у “Варіаторі” – 81,1%.

Також проводили дослідження на наявність барвників і замінників цукру.
У згущеному молоці марки “Омка” і “Білики” виявили барвник - діоксид титану Е171.

«Діоксид титану – білий пігмент, дозволений до застосування в Україні. Тільки у згущеному молоці йому робити нічого, адже натуральне коров`яче молоко саме по собі біле, його вибілювати не потрібно. Організм людини засвоює незначну частину титану, але у світі не припиняються суперечки щодо можливої здатності діоксиду титану викликати рак. Крім того, ніхто не знає, використовували для згущеного молока харчовий діоксид титану чи хімічний, який використовують у виробництві фарб і емалей», - пояснив В.БЕЗРУКИЙ.

Продукція марки «Білики» містила відразу три синтетичних замінники цукру: ацесульфам калія Е950, аспартам Е951 і сахарин Е954.
«Такий продукт не можна давати дітям до 7 років. Ми вважаємо, що це вже злочин – виробляти продукцію з підсолоджувачами, які заборонені дітям, і не вказувати цього», - сказав В.БЕЗРУКИЙ.
За його словами, етикетка не містить відповідного напису «не вживати дітям до 7 років».

Центр експертиз “ТЕСТ” поставив свої оцінки протестованій продукції за п’ятибальною шкалою. “Заріччя” і “Первомайський МКК” – “відмінно”, “Бахмачконсервмолоко”, “Варіатор”, “Омка” – “погано”. “Білики” – “дуже погано”, через наявність фарбника і замінників цукру.




Теги:неякісне харчування, Молоко, споживач, Бахмач, експертиза продуктів


Читайте також



Коментарі (0)
avatar