реклама партнерів:
Головна › Новини › "Біла Хата"

Споживач. Як не отруїтися?

Сьогоднішні супермаркети рясніють апетитними готовими стравами. Тут і рибка, і салатики, і все, що потрібно для смачного обіду. Чи можна визначити «на око», наскільки свіжі наїдки? Куди звертатися, якщо отруївся їжею із супермаркета? Про це розповіла начальник лабораторії з випробування харчової продукції та продовольчої сировини державного підприємства "Чернігівстандартметрологія" Наталія Коновець.

Як зберігають смакоту?
Існують стандарти на температуру зберігання різних страв. Наприклад, готова риба має витримуватись при температурі від 0 до 2 градусів, м’ясо — не вище 2 градусів, все інше — не вище 6 градусів. Для визначення температури на вітринах обов’язково встановлюють термометри.
Крім того, на вітринах повинні бути етикетки з датою та часом приготування страви. Чи купувати смакоту без цього — вирішувати вам.
Але врахуйте, що готові страви, салати на прилавку можуть зберігатися не більше 12 годин. Страви з м’яса та риби — максимум добу. Після цього вони уцінюються як продукти "не першої свіжості", але поки що не зіпсовані.
А от викладати страви з холодильника та зберігати при кімнатній температурі категорично заборонено!

Подивився — побачив?
Визначити свіжіть риби чи м’яса "на око" майже неможливо. Після розігріву в мікрохвильовій пічці вони знову стають апетитними і соковитими. А от фрукти та овочі — темнішають, стають в’ялими.
Салати з майонезом із часом також втрачають привабливість, обвітрюються, жовтішають.

Хто гарантує свіжість?
Якість має гарантувати магазин. Він повинен мати умови та дозвіл на приготування їжі.
Чи не змішали сьогоднішній салат із учорашнім — цілком на совісті магазина. Якщо ви побачили щось подібне — можна поскаржитись. Тоді салат відправляють на експертизу. Якщо всі чи частина продуктів виявляться зіпсованими — супермаркет заплатить штраф.
За відсутності скарг санітарно-епідеміологічна станція перевіряє процес раз на три місяці.

Маємо право!
Якщо ви все ж таки отруїлися стравами із супермаркета, можна звернутися до управління у справах захисту прав споживачів. У такому разі спеціалісти перевірять усі страви в магазині.
Можна також подати до суду. Для цього потрібно мати довідку лікарів про отруєння, чек та довідку про експертизу продукту. Лікарі "швидкої" зобов’язані самі відправити їжу на аналіз.
Якщо не маєте чека, треба у будь-який спосіб довести, що продукт придбано саме в цьому магазині — наприклад, знайти свідків або упаковку продукту з етикеткою магазина.

Інна ОЛЕШКО,
прес-служба ДП «Чернігівстандартметрологія»




Теги:Чернігівстандартметрологія, отрута, споживач, Не отруїтися


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
І справді страви в супермаркетах виглядають апетитно, але насправді — хтозна, з продуктів якої якості вони виготовлені? До речі, після прочитання статті спеціально відвідав магазин "Союз" — термометрів на вітрині з готовими стравами там нема! І дату приготування ледве видно!!! Тож дивіться уважно!
avatar