реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

Козацький герб для села

Сільський голова Виблів¸що в Куликівському районі, Анатолій Ревко є й отаманом козацького куреня «Виблівська козацька сотня» Чернігівського полку Українського козацтва. Анатолій Петрович також відомий краєзнавець, свої історичні дослідження друкував у районній і нашій газеті.
У своїх краєзнавчих пошуках Анатолій Ревко зібрав чимало матеріалів не лише про свої село, а й інші козацькі села Куликівщини. На Покрову, в день українського козацтва, голова й отаман встиг побувати на урочистостях аж у трьох селах. У своєму селі Виблі був організатором традиційного сільського козацького свята. У сусідів у Горбові в цей день відзначали 18 років з дня створення шкільної Козацької республіки. Тож Анатолій Ревко привіз горбівцям цінні подарунки: два реєстри козаків Горбівського куреня Виблівської сотні Чернігівського полку від 1718 і 1732 років, списки селян Горбового за 1713 рік.

Хвилюючою була зустріч козаків і в селі Салтикова Дівиця. Як і Виблі, це село, а тоді навіть містечко, було центром козацької сотні, лише в Ніжинському полку. То ж Анатолій Ревко вручив сільському голові Миколі Губському копію козацького герба Салтикової Дівиці за 1739—1744 роки. До герба було додано геральдичну довідку. А ще було передано реєстр козаків сотні. Все це А. Ревко віднайшов у Центральному державному історичному архіві України. Цікаво, що в реєстрі є й козак Федір Губський, предок сільського голови.

Обидва сільські голови, разом з козаками вклонилися пам`яті дівицьких козаків, які загинули, захищаючи село від військ короля Польщі Яна Казиміра і навали татар у 1664 році. В честь загиблих земляків біля \Миколаївської церкви села встановлена пам’ятна стела.
Петро АНТОНЕНКО.



Теги:козацтво, Салтикова Дівиця, родовід, Виблі, герби


Читайте також



Коментарі (0)
avatar