реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Короп стає третім містом, де вирують пристрасті по церкві

Сором та Біль. Такі емоції я сьогодні відчула після розмови з мамою.

В нашому смт сьогодні священники УПЦ лицемірно намагалися доводити, що не мають відношення до МП. Документи показали на церкву, де написано тільки УПЦ (але при цьому зазначили, що й до Києва ніякого відношення не мають). Розповідали людям, що проводять службу староукраїнською мовою, а не російською. Якщо парафіяни бажають, то вони звісно перейдуть на українську. Але парафіяни, частина переважно бабки, почали кричати, що вони не звикли і їм буде дуже складно зрозуміти укр. молитву (а чому так вони не задумувалися?).

За декілька днів до цього ці бабки ходили по містечку і збирали підписи, розказували пропаганду про МП (типу чим вам ці дві літери заважають). А на тих, хто адекватно відповідав, що потрібно УПЦ перевести до ПЦУ, накидалися і ледь не віддавали Богу душу свого опонента.

Про те, що 27 травня 2022 року УПЦ МП офіційно внесла правки до свого статуту і формально виключила зі своїх документів всі згадки про «московський», але фактично залишалися структурою РПЦ і продовжує визнавати грамоту 1990р, видану Московою, і відповідно визнає Кіріла - не згадали чомусь.

Також не згадали, що митрополит Онуфрій, який представляє російську православну церкву, має досі російське громадянство (хоча лицемірно заявляє, що його позбувся, мабуть на канонічному рівні).

І все б нічого, але в нашому смт є дві гарні великі церкви і вони приватизовані для УПЦ (МП). Цього року на Великдень приїжджав священник ПЦУ з іншого містечка, але фізично церкви ПЦУ в нас досі немає. Тому віряни разом зі священником освячували пасочки просто на вулиці, біля руїн занедбаної церкви-фортеці. Уявляєте? Мені теж було гірко.

Паралельно з цими подіями в нашому будинку культури відбувалося голосування за створення ПЦУ. Бо перевести УПЦ на ПЦУ так і не вдається (є клани зомбованих людей, які вірять всій цій церковній пропаганді і їх не хвилює служба на «старослов‘янській» мові та те, що церква досі визнає своє московське походження). Ось тут настав мій біль, бо люди щиро не усвідомлюють, що мова має значення, що росія - наш ворог не з 2014 року, а з часів заснування Московії. Що росія примусово зробила так, що люди боялися говорити українською, що їх вбивали, катували за мову. Вони ніколи не задумувалися, чому ми, українці, їдучи в міста, намагалися говорити російською, хоча мали свою власну найкрасивішу мову на світі. Ні. Їх це не хвилює, вони міцно тримаються і виправдовують УПЦ МП. Зараз для всіх адекватних людей слово росія та москва - це привід остерігатися і захищатися. Але не для цих парафіян чомусь.

Бо релігія в якомусь сенсі гірша за політику, політику можна контролювати, переобирати, стримувати, а релігію - ні, релігія - ніким недоторканна.

Скоріше за все ПЦУ буде створена, але не йде мова про будівництво самої будівлі церкви як такої. І це не може не злити, бо дві здорові діючі церкви фактично окуповані МП. А віряни ПЦУ повинні молитися в невеликій будці-конурі?!

Одне питання до Коропської селищної ради - вас нічого не соромить в цій ситуації чи просто російські ракети не прилітали до вас, тому можна допомагати захищати МП до останнього?

Руслана ІВАНОВА



Теги:Короп, українська мова, УПЦ МП, пцу, перехід парафій


Читайте також



Коментарі (0)
avatar