реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Художник- імпресіоніст народився у Ніжині

9 квітня виповнилося 145 років від дня народження художника-імпресіоніста та графіка Олександра Георгійовича ЯКИМЧЕНКА.

Олександр Якимченко народився в Ніжині у 1878 р. в родині міщанина та француженки-гувернантки родом з провінції Бретань. Художню освіту обдарований юнак отримав у Московському Строганівському училищі. Був одним з найкращих випускників, тому в 1900 р. отримав право на стажування за кордоном. У Парижі він навчався у відомих художників Е. Жирардо та Р. Пріне, відвідував студію майстрині графіки Олени Кругликової, де опанував різні види гравюри: суха голка, офорт, ліногравюра. У столиці Франції митець познайомився з поетом Максиміліаном Волошиним та молодими художниками з об’єднання «Мир исскуств».

У 1905 р. Олександр Георгійович повертається до Москви, плідно працює на мистецькій ниві, демонструє свої роботи на місцевих виставках, співпрацює з літературно-художнім журналом «Весы». Вже у 1910 р. займається оформленням книг для видавництва І. Кнебеля.

З 1912 по 1919 рр. художник подорожує містами Бельгії та Франції. На початку 20-х років ХХ століття Олександр Якимченко разом з дружиною повертається до Москви, тут у них народжується донька Людмила. Це був тяжкий період у біографії митця: голод та розруха змушують його братися за першу ліпшу роботу – він розписує агітаційні потяги, створює декорації для театрів та свят.

Останні роки життя Олександр Георгійович працював у Держзнаці. У 1929 р. художник помер. У 1991 р. донька Людмила Олександрівна подарувала Ніжинському краєзнавчому музею 75 робіт в пам’ять про видатного митця, що народився в Ніжині.

Аліна ОВДІЄНКО



Теги:Україна - Франція, видатні земляки, Ніжин, Олександр Якимченко, Художники, Аліна Овдієнко


Читайте також



Коментарі (0)
avatar