реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

На відхід Майстра

Сумна звістка сколихнула мистецький світ України. 9 березня 2023 року пішов у засвіти відомий український художник-графік Микола Іванович Стратілат.

Народився митець у 1942 р. в с. Макіївка Носівського району Чернігівської області в багатодітній родині. Свій творчий шлях Микола Іванович почав ще в дитинстві, у шкільні роки відвідував гуртки образотворчого мистецтва. По закінченню школи, у 1959 р. талановитий юнак поїхав до Києва, де вступив у художньо-ремісниче училище №16. Під час навчання в училищі він відвідував багато київських художніх студій. Після служби в армії вступив до Українського поліграфічного інституту ім. І. Федорова, який закінчив у 1970 р. Гуляючи Києвом Микола Іванович часто уявляв його таким, яким він був сотні років тому. Так виникла ідея серії «Втрачені святині Києва». Знищені храми ожили на гравюрах художника, ті культові споруди, що збереглися, були поміщені митцем в атмосферу минулого.

Після закінчення інституту був направлений до Праги, де відбулась перша персональна виставка художника. Потім його роботи експонувалися у виставкових залах Австрії, Німеччини, Франції, Італії, США та Австралії.
Важливе місце у творчому доробку М. Стратілата займають ілюстрації до книг Т. Шевченка, Лесі Українки, М. Рильського, В. Симоненка, Б. Олійника. Художник співпрацював і з сучасними авторами, такими як Тетяна Череп, Яків Щоголів, Станіслав Шевченко.

Навесні 1993 р. у стінах художнього відділу Ніжинського краєзнавчого музею була відкрита виставка робіт Миколи Івановича, на якій експонувалось 24 гравюри митця. З того часу в музеї зберігаються 8 робіт художника.
В 1996 р. М. Стратілату було присвоєне звання Заслужений художник України. Вже у 2008 р. за значний особистий внесок у розвиток національного образотворчого мистецтва, вагомі досягнення у професійній діяльності художнику присвоєно почесне звання Народний художник України. За художнє відтворення архітектурних пам'яток м. Києва митець був нагороджений орденом св. Архистратига Михаїла від Української православної церкви та Патріарха Філарета. Заслужений журналіст України Петро Медвідь свого часу написав: «Напевно, легко і просто називати себе сином народу, але далеко не кожному випадає бути достойним цього високого імені. Легко і просто говорити про свою любов до України, але важко і не кожному вдається справді любити її. Микола Стратілат своїм талантом, прикладом свого життя змусив нас, грішних, повірити, що це йому вдалося…»

Колектив НКМ ім. І. Спаського сумує з приводу непоправної втрати та висловлює глибоке співчуття рідним і близьким Миколи Івановича з приводу тяжкої втрати. Світла пам’ять про прекрасну людину, справжнього МАЙСТРА назавжди залишиться у наших серцях.

Ніжинський краєзнавчий музей імені І.Спаського



Теги:Макіївка, видатні земляки, Микола Стратілат, Художники


Читайте також



Коментарі (0)
avatar