реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Художнім словом про художників

У художньому відділі Ніжинського краєзнавчого музею відбулось відкриття виставки картин прилуцького майстра Анатолія Риженка, а також презентація книги про митця «По обидва береги серця», автором якої став його друг і соратник, член Спілки журналістів України, член Спілки письменників України, філолог, літературознавець, прозаїк, драматург, кандидат педагогічних наук, Олександр Забарний.

Анатолій Риженко, як і Олександр Забарний з Прилук. Ходили в одну школу, а в класі, де вчився Анатолій, викладав батько Олександра Забарного. Шляхи юнаків тісно переплелися в Ніжині. Про себе Анатолій Риженко залишив в Ніжині неоціненний скарб. Завдяки йому оновлено музей М. Гоголя в університеті, працював над оновленням музею САЗ ДСНС. А ще картини…Олександр Забарний із захопленням розповідав про митця, про його життя, картини…

«Ідея створення цієї книги — дуже давня. Своїм корінням вона сягає ще у 2011 рік, коли я написав і опублікував перший нарис про художника, мого однокласника Анатолія Риженка. Вийшов чудовий матеріал, який знайшов відгомін у читачів. Саме тоді виникла ідея створити книгу про прилуцьких художників. Чому? Тому що поряд з Анатолієм Миколайовичем (Риженком, — ред.) зі мною в класі навчався Олег Куценко, пішов наступний матеріал... Потім ми взялися за "маститих" художників, які уже відійшли за світи. Анатолій Риженко був неймовірно талановитим художником, а його картини зберігаються в галереях та приватних колекціях України, Німеччини, Франції, Канади, Японії та Голландії», - ділиться спогадами про товариша Олександр Забарний.

Книга «По обидва береги серця» розповідає про художників, які творили в минулому і тих хто творить сьогодні. Вона стала найдовшим проєктом у житті автора, адже йшов він до неї майже 13 років. Видання чекало свого часу і ось сьогодні воно вийшло тиражем у 200 примірників, завдяки благодійному фонду «Благовіст Прилуки».

У затишному залі Ніжинського краєзнавчого музею ім. І. Спаського, зібралися найближчі друзі, колеги Олександра Забарного. Вітали автора, дякували за його творчість і бажали наснаги на творчій ниві.

Вікторія ОВДІЄНКО, фото Валерія КИЧКА, Ніжин. сіті



Теги:Анатолій Риженко, Прилуки, нові книги, Олександр Забарний, Ніжин, Художники


Читайте також






Коментарі (0)
avatar