реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Навколосвітній подорожник, що склав словник гавайської мови

250 років тому народився "український Магелан" - мореплавець, засновник російської наукової океанографії ЮРІЙ ЛИСЯНСЬКИЙ (12/13 квітня 1773, Ніжин - 6 березня 1837, Санкт-Петербург), який здійснив навколосвітню подорож, описав Аляску, Гаваї, інші острови та склав перший словник гавайської мови.

Нащадок українського старшинського козацького роду, народився у Ніжині, в сім'ї священика Федора Лисянського та його дружини Фотини з шляхетного роду Якубовських. Його прапрадід Стефан Лисянський був покозачений шляхтич, що оселився в Лубенському полку та мав маєток у містечку Чорнухи. Прадід Юрія Семен Лисянський був бунчуковим товаришем та полковим осавулом, загинув у військовому поході 1712 року. Дід Герасим також продовжив військову династію.

Юрій в десятилітньому віці за ймовірної підтримки земляка канцлера О. Безбородька, вступив до Кронштадського морського кадетського корпусу, який достроково закінчив у 15років через початок російсько-шведської війни 1788-1790 рр. Він одразу був відправлений на фронт на Балтиці, де відзначився вже в першому бою.

У 1793 р. Ю. Лисянського та І.Крузенштерна відрядили для проходження морської практики у Велику Британію. Відтоді на британському флоті Лисянський прослужив добровольцем близько 6 років. У цей час він здійснив кілька далеких плавань: побував біля берегів Північної Америки та мису Доброї Надії, в Ост-Індії, жив у США (1795-1796), де його особисто представили першому президенту США Джорджу Вашингтону. Так, він став першим українцем, який мав аудієнцію у президента США.

7 серпня 1803 року Юрій Лисянський та Іван Крузенштерн на шлюпах «Надія» та «Нева» знялися з якоря і відбули у навколосвітнє плавання. Більшість часу судна долали шлях окремо.

Лисянський здійснював спостережання, уточнював існуючі мапи. Наприклад, на острові Пасхи він провів астрономічні спостереження та уточнив координати острова. А також склав словник мови місцевого населення.
Невдовзі він прибув до берегів Аляски. Тут команда його «Неви» взяла участь російсько-індіанській війні, а згодом - у будівництві нового форту, що отримав назву «Ново-Архангельськ» (зараз - м.Сітка, США).

Звідти Ю.Лисянський вирушив на Маріанські острови. Однак по дорозі біля коралових рифів на Гаваях корабель сів на мілину. Так Ю.Лисянський відкрив раніше невідомий безлюдний острів, який отримав назву «Острів Лисянського». Неподалік відкрили раніше не позначений на карті кораловий риф. Його Лисянський назвав «рифом Крузенштерна». Особливо цікавими є його описи життя та звичаїв населення Гаваїв, а також словник гавайської мови, який ніжинець склав першим у світі.

Наприкінці подорожі біля Південного Китаю з'ясувалося, що запасів на кораблі на довго не вистачить. Лисянський прийняв сміливе рішення - йти до Портсмута без зупинок. Цей шлях «Нева» пройшла усього за 142 дні, не отримавши жодних пошкоджень та втрат. До цього жоден корабель з Європи не ставив подібних рекордів у швидкості плавання.

5 серпня 1806 року навколосвітні мандри «Неви» завершились («Надія», очолювана І. Крузенштерном прийшла за 2 тижні). Таким чином, Юрій Лисянський першим у російському флоті здійснив навколосвітнє плавання, здійснивши при цьому ряд географічних відкриттів, зробивши внесок у вітчизняну океанографію, етнографію та інші науки.
Після подорожі уродженець Ніжина отримав чин капітана ІІ рангу, орден Св.Володимира ІІІ ступеня, премію та довічну пенсію. Згодом, в 1820 році, король Швеції за успіхи у мореплавстві нагородив його «Королівським Орденом Меча».

Однак імперія віддала лаври першого російського моряка, що здійснив навколосвітню подорож саме Крузенштерну, а ім'я Лисянського згадується лише поряд з ним, другим...

За матеріалами подорожі Ю.Лисянський упорядкував спогади про неї, але, оскільки держава відмовилася їх видати, 36-річний капітан пішов у відставку і в 1812 р. власним коштом видав двотомник «Мандрівка навколо світу на кораблі „Нєва“ в 1803-1806 роках» (написаний фактично українською мовою - українським варіантом церковнослов'янської мови), який супроводжувався великим атласом («Збірник карт і рисунків до подорожі Ю.Лисянського»). За рік 1813 р. у Лондоні побачив світ власний переклад Ю.Лисянського цієї книги англійською з доповненнями («A Voyage round the world in the years 1803, 4, 5, & 6: performed, by order of His Imperial Majesty Alexander the First, Emperor of Russia, in the ship Neva 1814»). Російською мовою цю працю було видано лише в 1947 році.

Ім'я Юрія Лисянського носить острів на Гавайях, півострів на березі Охотського моря, протока, річка, гора на острові Сахалін. У Ніжині є пам'ятник відомому мореплацю, а в 2018 році в Музеї рідкісної книги Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя відкрилася Музейно-меморіальна кімната «Мандрівник козацького роду», присвячена навколосвітньому мореплавцю Юрію Лисянському, що нині трансформувалася у Меморіальний музей нашого видатного земляка.

Diaspora.ua

На фото - фрагмент портрета Ю.Лисянського худ. В.Боровіковського, 1809 р.



Теги:видатні земляки, мандрівники, Ніжин, Юрій ЛИСЯНСЬКИЙ


Читайте також



Коментарі (0)
avatar