реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Хто буде головою Спілки письменників?

Сьогодні в Києві знову вибори на Банковій. Цього разу не Президента, а голови Національної Спілки письменників України, резиденція якої розкошує таки на Банковій, у палацику царського генерал- губернатора, поруч з адміністрацією Президента.

Щоправда, не дуже й розкошує, хоча все ж перебуває на утриманні українського бюджету - і голова, і секретарі, і голови в областях мають, хай і невеликі, але гарантовані виплати з бюджету. Відтак навіть фінансово ці вибори не можуть бути геть байдужими українському суспільству.

А якщо згадати недавній статус письменників у громадській опінії - мало не як пророків - той рівень ойкання з приводу виборів голови НСПУ зростає.

Вибори позачергові, бо попередній голова Віктор Баранов передчасно помер, ледь почавши розгрібати стайні махінацій Володимира Яворівського та Анатолія Крима: цей українсько- єврейський тандем таки продав письменницьку поліклініку, кафе "Еней", у якому навіть знищені мистецькі колажі Базилевича, не ясна ситуація не тільки з коктебельським Будинком відпочинку (Крим!), але й санаторіями в Одесі та Ірпені.

Отже, хто претендує бути головою? Не зрозуміло чи хоче чи не хоче нинішній в.о. голови Олександр Божко - принаймні група Слабошпицького - Голоти хоче лишити його до вияснення ситуації і може до підібрання прохідного кандидата з їх середовища.

Дуже хоче Михайло Сидоржевський - голови Київської міської організації, редактор "Української літературної газети". Він, за словами Івана Андрусяка, так провів вибори в Києві на з'їзд, щоб потенційно з ним незгодні опинилися за бортом. А це, до речі, найбільша письменницька організація.

Сергій Пантюк, циган української літератури, що вкинувся у публічний показ своєї юної любові в соціальних мережах, всерйоз також бореться за цю посаду, обіцяючи реформувати рудимент радянської системи. Літературна молодь (це кому від 30 до 50 - в літературі старіють повільно) голосуватиме за Пантюка, але скільки тої молоді?!

І четвертий заявлений претендент - Олексій Кононенко, директор депаратаменту Держкомтелерадіо. Той же Іван Андрусяк має до нього найбільше претензій, але письменники - це такі субитльні інституції, що важко вірити їм на 100 відсотків...

Цілком можливо, що у бій за крісло підуть Павло Мовчан та Михайло Слабюошпицький, але далеко не факт, що група Сидоржевського їм дасть голоси...

Сьогодні на Банковій - пристрасті. Геть не літературні. Біля літератури.

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:Сидоржевський, Мовчан, Слабошпицький, НСПУ, Пантюк, Віктор Баранов


Читайте також



Коментарі (0)
avatar