Хрін на городі: як вивести?
Приміром, індійська медицина здавна використовувала цю дикорослу рослину як сечогінний і тамувальний засіб під час запалення сідничного нерва.
Хрін корисний для поліпшення травлення, функції жовчного міхура, підшлункової залози, нирок, кровотворних органів, та при авітамінозі, гепатиті, плевриті, підвищеному артеріальному тиску.
Хрін багатий на фітонциди, ефірна олія, яка міститься в корені, зумовлює специфічний запах і смак та затримує розвиток золотистого стафілокока, кишкової палички, збудника туберкульозу, заважає розмноженню вірусу грипу з групи А.
Питна вода, в якій плавають 1-2 корінці хрону, довго зберігається свіжою, має приємний смак і цілющі властивості. Зокрема, вона сприяє виведенню з організму надлишків рідини та солей сечової кислоти. Такій воді надають перевагу літні люди, оскільки вона робить рухливішими суглоби, зменшує набряки на ногах, подагричний та ревматичний біль, сприяє розчиненню каменів у сечовому міхурі.
Бактерицидною властивістю хрону можна скористатися у багатьох випадках нездужання. Приміром, з огляду на протизапальну та відхаркувальну дію хрону – для профілактики і лікування грипу: натерти корінь, скласти в банку, щільно закрити на 15 хвилин, тоді вдихнути випари через ніс, на 3-4 секунди затримати дихання і видихнути знову через ніс. Процедуру повторювати щогодини, а то й частіше.
При високій температурі можна до литок і стоп прикладати суміш хрону, солі та оцту.
За перших ознак застуди слід змастити шию (задню поверхню) олією і прикласти компрес із хрону або приймати щогодини по ст. л. сік хрону: тертий хрін та цукор змішати порівну, настояти в закритій посудині в теплому місці 12 годин, здушити сік. У разі бронхіту соком хрону насичують бавовняну полотнинку і накладають її на груди ближче до горла (шкіру обов’язково попередньо змастити олією), краще на ніч. Після компресу добре утеплитися. Також варто вживати перед їдою по ч. л., а дітям з п’яти років – по 0,5 ч. л. суміш хрону з лимоном: 150 г кореня помити, не обчищати, потерти, здушити сік з двох лимонів, добре перемішати. Тримати в холодильнику. Цей засіб помічний і в разі ангіни та бронхіальної астми.
Сік хрону, розведений водою, застосовують для полоскання ротової порожнини і горла у разі стоматиту, ангіни, фарингіту. Настій коренів або натертий хрін сприяє загоюванню гнійних ран, виразок (1 ч. л. тертого хрону на склянку холодної води).
Хворим на ішемічну хворобу серця добре змішати ч. л. натертого хрону з ч. л. меду і вживати натще за годину до їди, запиваючи водою. Змішувати тільки перед вживанням. Приймати протягом 1-1,5 місяця, бажано восени і навесні.
Гіпертонічна хвороба. Узяти по склянці соку хрону, моркви, меду, сік одного лимона, старанно перемішати дерев’яною ложкою в емальованому посуді. Пити по ст. л. тричі на день за годину до їди. Лікування тривале.
Для діабетиків рекомендують ст. л. тертого хрону настояти в двох склянках води впродовж години, пити по половині склянки 4 рази на день. Або змішати тертий хрін з кислим молоком (1:10). Пити по ст. л. тричі на день за 20 хв. до їди.
Застереження. У разі гастриту, виразкової хвороби з підвищеною кислотністю шлункового соку, ентероколіту, хвороб нирок та печінки хрін не бажано вживати.
Ну а якщо навашому городі хрін аж занадто розплодиввся, то можна скористатися досвідом інших людей. Ось, приміром, інформація, яку подаютьСільські вісті Досвідом ділиться житель села Жадани Іллінецького району Вінницької області Василь Гречанюк:
"Викопуючи хрін, рию ямку на глибину півметра, десь по коліно. Зрізаю корінь (адже докопатися до його кінчика – нереально!) і на пеньок, що залишився, насипаю звичайну кухонну сіль. Солі треба не менш ніж склянку, а то й більше. Усе це накриваю баночкою заввишки зі склянку, наприклад, з-під майонезу. Баночку треба втиснути у ґрунт більш ніж наполовину, щоб сіль аж уїлася в пеньок. Потім засипаю ямку землею, трамбую її».
Скажете, копітка, марудна робота? Але саме таким чином, стверджує Василь Гречанюк, можна досить швидко позбутися хрону. Господар із Вінниччини, виявляється, давно і спочатку безуспішно боровся з цією багаторічною рослиною. Застосовував і хімікати, і газонну траву, яка мала б «витіснити» хрін, – результати були мізерними. А оскільки під час оранки плуг розносить залишені у ґрунті корінці хрону, то в деяких випадках він розростається на городі ще більше. Лише «соляна атака» у поєднанні з баночкою-ковпачком дала плоди – вже п’ять років на городі Василя Гречанюка хрону немає.
А ось який, на його думку, простий і ефективний спосіб пропонує інший читач із міста Мала Виска на Кіровоградщині Леонід Крило. Аналогічний спосіб застосовував свого часу і Олександр Шпильовий із села Кам’яний Брід Лисянського району Черкаської області.
«Перше, що треба зробити, — пише читач, — це обірвати листя хрону, бо в подальшому воно заважатиме. Навколо кореня робимо заглиблення не більш як на 7-10 см. Міцно беремося за край кореня обома руками і крутимо його, не випускаючи з рук, причому немає значення, за годинниковою стрілкою чи навпаки, аж поки корінь не обірветься. Після цього треба загорнути ямку і втрамбувати ґрунт. Таку операцію потрібно здійснити із кожним коренем, хоч би як багато їх було. Мій сусід настільки «зачистив» свій город, що потім, коли корінь хрону знадобився як приправа до холодцю, йому довелося їхати на ринок і купувати його там».
До речі, останній факт показує, що оптимальним усе ж таки є таке становище, за якого хрін на городі є, як і будь-яка інша потрібна овочева культура, але розростання його слід контролювати. Не забуваймо: хрін містить великий спектр корисних речовин і вітамінів, є незамінним компонентом різних українських страв.
Читайте також |
Коментарі (0) |