Їжа довгожителів
Середня максимальна тривалість життя складає 115 років! І десятки тисяч людей доживають до 90 років у достатньо здоровому стані!
Центральне місце в здоровому способі життя довгожителів має харчування. Що ж вони їдять та чого не їдять?
Якщо дуже все спростити, узагальнюючи сотні наукових праць та ретельних досліджень десятків років, в основі проста домашня кухня.
Вона складається з наступних видів продуктів і страв.
• Страви містять багато різноманітних бобових. Від чорної квасолі до нуту та коров'ячого гороху.
• Овочі вживаються в сирому, вареному та печеному вигляді. Їх рідко смажать.
• Завжди присутня зелень у свіжому та сушеному вигляді, або як спеції. Наприклад на острові довгожителів Ікарія (Греція) використовують у їжу та для чаїв біля 150 дикорослих трав. Серед них - листя кульбаби, цикорій, м'ята. Японці Окінави активно додають куркуму.
• Вживають довгожителі черствий хліб з цільнозернового борошна кукурудзи, пшениці, жита. Цільнозернові каші.
• Окремо треба виділити вживання батату (о. Окінава, Японія). Як не дивно, корисна і печена картопля.
• Основа споживання жирів - рослинні олії. Фаворит - оливкова свіжавичавлена олія, як пишуть екста вірджін, холодного віджиму.
• Помірне споживання риби - один-два рази на тиждень
• Обмежене споживання м'яса. В традиціях деяких "блакитних зон" (місця щільного проживання довгожителів) це раз на тиждень, а то і рідше.
• Споживання тофу, сої.
• Помірне споживання кисломолочних продуктів.
• Споживання свіжих фруктів, ягід, цитрусових.
• Споживання несмажених горіхів та насіння.
• Вживання кави, крім довгожителів адвентистів із міста Лома-Лінда (США). Вони надають перевагу воді та апельсиновому свіжому соку.
А тепер підсумуємо. Треба їсти ту їжу, яку вирощують на городі та у саду, яку треба різати, варити та тушкувати, а не розпаковувати та розгортати з поличок супермаркетів!
На свіжих овочах та фруктах не пишуть склад продукта, не рекламують їх, а тихенько продають в овочевих відділах та на ринках!
Будьте як довгожителі, харчуйтеся свіжими продуктами!
Отто СТОЙКА
Центральне місце в здоровому способі життя довгожителів має харчування. Що ж вони їдять та чого не їдять?
Якщо дуже все спростити, узагальнюючи сотні наукових праць та ретельних досліджень десятків років, в основі проста домашня кухня.
Вона складається з наступних видів продуктів і страв.
• Страви містять багато різноманітних бобових. Від чорної квасолі до нуту та коров'ячого гороху.
• Овочі вживаються в сирому, вареному та печеному вигляді. Їх рідко смажать.
• Завжди присутня зелень у свіжому та сушеному вигляді, або як спеції. Наприклад на острові довгожителів Ікарія (Греція) використовують у їжу та для чаїв біля 150 дикорослих трав. Серед них - листя кульбаби, цикорій, м'ята. Японці Окінави активно додають куркуму.
• Вживають довгожителі черствий хліб з цільнозернового борошна кукурудзи, пшениці, жита. Цільнозернові каші.
• Окремо треба виділити вживання батату (о. Окінава, Японія). Як не дивно, корисна і печена картопля.
• Основа споживання жирів - рослинні олії. Фаворит - оливкова свіжавичавлена олія, як пишуть екста вірджін, холодного віджиму.
• Помірне споживання риби - один-два рази на тиждень
• Обмежене споживання м'яса. В традиціях деяких "блакитних зон" (місця щільного проживання довгожителів) це раз на тиждень, а то і рідше.
• Споживання тофу, сої.
• Помірне споживання кисломолочних продуктів.
• Споживання свіжих фруктів, ягід, цитрусових.
• Споживання несмажених горіхів та насіння.
• Вживання кави, крім довгожителів адвентистів із міста Лома-Лінда (США). Вони надають перевагу воді та апельсиновому свіжому соку.
А тепер підсумуємо. Треба їсти ту їжу, яку вирощують на городі та у саду, яку треба різати, варити та тушкувати, а не розпаковувати та розгортати з поличок супермаркетів!
На свіжих овочах та фруктах не пишуть склад продукта, не рекламують їх, а тихенько продають в овочевих відділах та на ринках!
Будьте як довгожителі, харчуйтеся свіжими продуктами!
Отто СТОЙКА
Читайте також |
Коментарі (0) |