реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Яким повітрям дихає Чернігівщина?

Моніторинг стану атмосферного повітря в м. Чернігові та Чернігівській області

Одним з аспектів моніторингу довкілля Чернігівської області є спостереження за станом атмосферного повітря. Суб’єктами системи моніторингу навколишнього природного середовища, що здійснюють контроль за станом атмосферного повітря є:
- Центральна геофізична обсерваторія (ЦГО) Державної гідрометеорологічної служби;
- Державна екологічна інспекція в Чернігівській області;
- Чернігівська теплоелектроцентраль» ТОВ фірми «ТехНова»;
- Обласна СЕС.

Моніторинг забруднення атмосферного повітря в м. Чернігові здійснюється ЦГО на двох стаціонарних постах – вул. 50 років СРСР та вул. Пирогова за вмістом трьох основних домішок: завислих речовин (пилу), діоксиду сірки, діоксиду азоту та специфічних (на одному посту) – восьми важких металів та бенз(а)пірену. Оцінка стану забруднення атмосферного повітря проводиться шляхом порівняння з відповідними гранично допустимими концентраціями (ГДК) речовин у повітрі населеного пункту. Середньодобові ГДК стосуються тривалої дії забруднюючих домішок і з цими ГДК порівнюються середньомісячні концентрації. Максимально разові ГДК відносяться до випадків відбору проб атмосферного повітря протягом 20 хвилин і з цими ГДК порівнюються разові концентрації домішок.

Повітря Чернігова найбільш забруднене діоксидом азоту, який є речовиною III класу небезпеки (1,7 ГДК). Забруднення іншими домішками знаходиться в межах гранично допустимих концентрацій. Забруднення повітря завислими речовинами, діоксидом сірки і діоксидом азоту, як правило, є дещо вищим в районі вул. Пирогова.

Комунальний енергогенеруючий підрозділ «Чернігівська теплоелектроцентраль» ТОВ фірми «ТехНова» проводить визначення вмісту забруднюючих речовин в атмосферному повітрі м. Чернігова в зоні впливу підприємства на 3 постах. Визначаються концентрації таких забруднюючих речовин, як діоксид сірки, діоксид азоту, оксид вуглецю. За останній час перевищень середньодобових гранично допустимих концентрацій в визначаємих пробах атмосферного повітря не зафіксовано.

Окрім КЕП «Чернігівська ТЕЦ» ТОВ фірми ТехНова», основними забруднювачами атмосферного повітря в Чернігівській області залишаються ВАТ «Укрнафта «Гнідинцівський газопереробний завод», ДК «Укртрансгаз» НАК « Нафтогаз України» Мринського ВУПЗГ та Чернігівське лінійне управління магістральних газопроводів. Відділом інструментально-лабораторного контролю Державної екологічної інспекції в Чернігівській області здійснюється контроль викидів забруднюючих речовин зі стаціонарних джерел вищевказаних підприємств. За останні місяці 2010 року ДЕІ в Чернігівській області було перевірено 10 підприємств області, перевищень нормативів гранично допустимих викидів зафіксовано не було.

Обласна санітарно-епідеміологічна станція проводить дослідження забруднення атмосферного повітря фенолами, оксидом вуглецю, оксидом заліза, свинцем, ангідридом сірчистим, оксидом цинку, оксидом азоту в зонах впливу промислових підприємств та в зонах впливу автотранспорту на автомагістралях по населених пунктах районів Чернігівської області. За результатами спостереження виявлені перевищення в атмосферному повітрі вмісту діоксиду азоту в м. Чернігові, м. Ніжині, м. Носівці, с. Вертіївці, фенолів – в м. Корюківка, ангідриду сірчастого – в м. Ніжині, вуглецю оксиду – в м. Чернігові.

Результати спостережень забруднення атмосферного повітря області передаються суб’єктами моніторингу довкілля до сектору екологічного моніторингу та природоохоронних програм Держуправління. Оброблені та проаналізовані дані спеціалісти сектору розміщують на веб-сайті Міністерства охорони навколишнього природного середовища.

Онищенко Л.А. – головний спеціаліст сектору екологічного моніторингу та природоохоронних програм Держуправління охорони навколишнього природного середовища в Чернігівській області




Теги:діоксид азоту, забруднення повітря, Атмосфера


Читайте також



Коментарі (0)
avatar