реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Що ж ми вдихаємо? Викиди!

Обласна екологічна служба провела засідання «круглого столу»
В приміщенні Орхуського центру Держуправління охорони навколишнього природного середовища в Чернігівській області відбулось засідання за «круглим столом» щодо стану атмосферного повітря Чернігівської області.

В ході засідання спеціалісти-екологи розглянули питання, що стосувались впливу найбільших забруднювачів атмосферного повітря, заходів Дежуправління та підприємств області щодо недопущення понаднормативного забруднення атмосферного повітря.

Загальний обсяг викидів забруднюючих речовин від стаціонарних джерел в атмосферу Чернігівської області у 2009 р. склав майже 43 тис. тонн. В порівнянні з 2008 р. кількість викидів зменшились на 1,4 тис. тонн. Понад 54 % (50,9 тис. тонн) від загального обсягу викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря припадає на пересувні джерела забруднення (автотранспорт, залізничний та річковий транспорт, виробнича техніка). Серед причин збільшення обсягів викидів стало все більше використання твердого палива (вугілля тощо), застосування нових методик розрахунків викидів.

Загальна кількість викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря області становила 93,9 тис. т, що складає менше 1 % обсягу викидів в атмосферне повітря України. У порівнянні з 2008 роком загальні викиди зменшились на 4,255 тис. т, тобто на 4,5 %. Серед одних з причин значного зменшення викидів - тимчасове зменшення виробничих потужностей підприємств Чернігівщини, переведення громадського транспорту на менш токсичні види палива (пропан-бутанові суміші, метан).

У розрахунку на одну особу викиди від стаціонарних джерел по Чернігівській області складають 38,5 кг, і в порівнянні з минулим роком кількість викидів зменшилась на 0,8 кг. Загалом, забруднюючі викиди в атмосферне повітря Чернігівській області у 2009 році разом від стаціонарних та пересувних джерел по в розрахунку на 1 км2 склали 2942 кг, на особу - 84 кг.

Загальний рівень забруднення повітря в місті Чернігові 2009 року був нижче середнього по мережі спостережень гідрометеослужби України. За індексом забруднення атмосфери (ІЗА) він оцінювався як «низький».
Найбільші обсяги викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря мають підприємства: електроенергетики - 17,1 тис. т (49,6 % від загальних викидів стаціонарними джерелами по області), транспортування газу трубопроводами - 7,2 тис. т, добування природного газу - 1,8 тис. т (відповідно 17 % та 4,2 %).
У містах та районах, де розташовані підприємства цих галузей, спостерігаються найвищі обсяги викидів в атмосферне повітря, а саме: м.Чернігів (19,2 тис. т, або 44,7 %); Чернігівський (5,4 тис. т, або 12,5 %), Варвинський (2,14 тис. т, або 4,9 %), Носівський (2,94 тис. т, або 6,8 wacko райони. Серед населених пунктів області найбільшого антропогенного навантаження зазнала атмосфера міста Чернігова - 246,3 т/ км, та 64,6 кг у розрахунку на душу населення.
Після проведення Держуправлінням охорнприроди та підприємствами-забруднювачами повітряохоронних заходів протягом 2009 р. відбулось зменшення викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря на 101 тонну.

Сектор взаємодії з ЗМІ та зв’язків з громадськістю.
Орхуський центр Держуправління охоронприроди
в Чернігівській області




Теги:Атмосфера, повітря, забруднюючі викиди


Читайте також



Коментарі (0)
avatar