реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Екологи Чернігівщини: стягнуто понад 15 тисяч гривень штрафів

Протягом квітня інспекторським складом Державної екологічної інспекції у Чернігівській області проведено 168 перевірок дотримання вимог природоохоронного законодавства України на 83 об’єктах різних форм власності, з них комплексно – 33.

За результатами перевірок складено 142 протоколи про адміністративні правопорушення, в т.ч. 1 – передано для розгляду у судові органи. До адміністративної відповідальності притягнуто 143 особи.

Загальна сума накладених штрафів склала 21,131 тис.грн., стягнуто 15,351 тис.грн., відсоток стягнення складає 73%, у тому числі при проведенні перевірок:
- у сфері поводження з відходами складено 35 протоколів, до адміністративної відповідальності притягнуто 35 осіб. Накладено штрафів на суму 10,506 тис.грн., стягнуто 5,440 тис.грн., відсоток стягнення складає 52%;

- у галузі надрокористування (в т.ч. підземні води) складено 26 протоколів, до адміністративної відповідальності притягнуто 26 осіб. Накладено штрафів на суму 4,403 тис.грн., стягнуто 1,921 тис.грн., відсоток стягнення складає 44%.

Всього, за результатами інспекційної діяльності у квітні, пред’явлено 21 претензію та позовів за екологічні збитки на загальну суму 777,741 тис.грн.

Загальна сума розрахованих збитків, завданих навколишньому природному середовищу, становить 1809,494 тис.грн.
За порушення природоохоронного законодавства Держекоінспекцією в Чернігівській області у квітні призупинено виробничу діяльність 10-ти об’єктів. Підприємствами та організаціями були порушені Закони України “Про охорону атмосферного повітря”, “Про відходи” та “Санітарні правила в лісах України”.

Державна екологічна інспекція у Чернігівській області здійснила розрахунки збитків, заподіяних державі порушенням законодавства про охорону та раціональне використання водних ресурсів внаслідок самовільного водокористування ДП “ДГ Прогрес” (с. Прогрес, Козелецький район), КП ВКГ “Ічень” (м. Ічня) та ТОВ “Вітчизна” (с. Лосівка, Семенівський район), Дащенківською сільською радою (с. Дащенки, Варвинський район).

Під час проведення перевірок водогосподарської діяльності підприємств встановлено:
ДП “ДГ Прогрес” самовільно, без дозволу на спецводокористування забрано 7656 куб.м. питної води з артезіанської свердловини. Сума збитків становить 43907 грн. 38 коп.

КП ВКГ “Ічень” самовільно, без дозволу на спецводокористування забрано 3558 куб.м. питної води з артезіанської свердловини. Сума збитків становить 22148 грн. 55 коп.

ТОВ “Вітчизна” самовільно, без дозволу на спецводокористування забрано 1077,5 куб.м. питної води з артезіанської свердловини. Сума збитків становить 17477 грн. 05 коп.

Дащенківською сільською радою самовільно, без дозволу на спецводокористування забрано 4019 куб.м. питної води з артезіанської свердловини. Сума збитків становить 39912 грн. 34 коп. Даними фактами порушені вимоги ст. ст. 44 (п.9), 49 Водного кодексу України.
Здійснено розрахунки збитків, заподіяних державі в результаті наднормативних викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря при викидах без дозволів Виробничо-торгівельним підприємством райспоживспілки “Лосинівський хлібокомбінат” (смт Лосинівка, Ніжинський район, Чернігівська область) та КП “Журавка” (с. Журавка, Варвинський район), чим порушено вимоги Закону України “Про охорону атмосферного повітря”.

Сума збитків, нарахованих ВТПР “Лосинівський хлібокомбінат”, становить 20934 грн. 67 коп.
Сума збитків, нарахованих КП “Журавка”, становить 35784 грн. 13 коп.

Керуючись вимогами ст. ст. 5-7 Господарського процесуального кодексу України Державна екологічна інспекція в Чернігівській
області звернулась до вищезгаданих підприємств з письмовими претензіями про відшкодування збитків, заподіяних державі порушенням природоохоронного законодавства.

У разі відмови від добровільного відшкодування шкоди Державна екологічна інспекція в Чернігівській області звернеться з позовними заявами до Господарського суду Чернігівської області щодо примусового стягнення сум заподіяних збитків.
За поточний період в пунктах пропуску через державний кордон перевірено 12032 одиниці пересувних транспортних засобів та 1907 вагонів. Здійснено екологічний контроль 76064 тон вантажів та радіологічний контроль 176363 тон вантажів.
Працівниками постів екологічного контролю у квітні винесено 42 постанови на суму 1156 грн., які стягнуті в повному обсязі.

Тетяна Войтенко,
головний спеціаліст у зв’язках
з громадськістю та ЗМІ
Держекоінспекції
в Чернігівській області




Теги:Чернігівська Держекоінспекція, забруднення повітря, Екологія, штрафи


Читайте також



Коментарі (0)
avatar