реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Як врятувати Ялівщину?

Ініціатива: Ялівщину рятуватимуть громадські організації Чернігова

Громадський рух «Лісопарку Ялівщина – статус регіонального ландшафтного парку» - утворився в Чернігові. Засідання координаційного комітету з цього питання нещодавно відбулося за ініціативою благодійної організації «Аратта». До складу комітету увійшли представники майже 20 громадських об’єднань Чернігова.

Вони ставлять за мету добитися від влади, аби «зелені легені Чернігова» - лісопарк Ялівщина – отримав нарешті статус ландшафтного парку. Це дасть змогу зберегти мальовничий куточок Чернігова, перетворити його на зелену перлину міста. Нагадаємо, що в 2006 р. велика ділянка в центрі Ялівщини (майже 18 га) перейшла у приватну власність. А нещодавно намагалися приватизувати ще біля 4 га.

Громадський рух за збереження Ялівщини вимагатиме повернення цієї ділянки у власність міської громади (відповідно до законодавства «про вилучення земельних ділянок для суспільних потреб»). Задля цього буде організований збір підписів чернігівців, відповідні звернення відправлять посадовцям усіх рівнів – від Президента і прем’єр-міністра України, до голови обласної ради та мера Чернігова, а також у природоохоронну прокуратуру.

Це питання буде винесене на розгляд міжнародної спільноти. Так, за Ялівщину готові вступитися науковці з Росії, Білорусі, України. А волонтери з різних наукових установ готові приїхати до Чернігова, попрацювати на території Ялівщини, та підготувати свої рекомендації щодо того, як краще влаштувати ландшафтний парк і ботанічний сад.

Зверніть увагу, екологи застерігають від підміни понять: Ялівщина має отримати природоохоронній статус - регіональний ландшафтний парк, а не культурно-розважальний або рекреаційно-розважальний парк. Адже останній відповідно до діючого законодавства можна забудовувати на 30%. До речі, відповідний проект – про створення культурного парку - вже підготовлений на замовлення управління архітектури та містобудування міської ради. На це з бюджету було використано близько 300 тис. грн.!

До речі, робота за збереження Ялівщини триває з 2007 року, коли було створено погоджувально-експертну комісію (ПЕК). Громадська ініціатива про природоохоронний статус парку отримала підтримку на усіх рівнях, окрім рівня міської влади Чернігова! Влада Чернігівського району погодилася навіть передати майбутньому парку 20 га своєї території. Облрада 2008 р. ухвалила рішення про резервування Ялівщини під природоохоронний об’єкт.

Під час засідання координаційного комітету громадського руху «Лісопарку Ялівщина – статус регіонального ландшафтного парку» мова йшла також про те, що до боротьби за Ялівщину можуть долучитися всі, хто небайдужий до цієї проблеми! Це можуть бути і громадські організації, і ініціативні групи громадян, і політичні партії, і окремі депутати. Більш детальну інформацію та анонси подій в рамках громадського руху шукайте на сайті www.park-rip.com.ua

Вікторія Сидорова







Теги:Аратта, Вікторія Сидорова, парк, Ялввщина


Читайте також



Коментарі (2)
avatar
1
Да, инициатива хорошая, поддерживаю, но где были все громадские организации, когда на глазах у всего города на месте пионерлагеря "Спутник" выстроили городок-крепость с двухметровым забором, охраной и шлагбаумами? И это практически в центе города в урочище Яловщина!! Конечно, после такого беспредела, где , кстати, говорят и котедж не хилый нашего мэра, каждому местному олигархчику захочется тоже сладенький кусочек.
avatar
2
ПРИЙДИ І ПРОГОЛОСУЙ ПРОТИ ПРОДАЖУ ЗЕМЛІ КИТАЙЦЯМ!
22 травня 2011 року у м. Прилуки Чернігівської області відбудуться збори громадян із створення ініціативної групи для підготовки проведення референдуму про ухвалення Закону України "Про землю", ініціатором якого є Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Збори відбудуться за адресою: м. Прилуки, вул. Костянтинівська, 117А (за бувшим магазином «Наш Край»). Початок зборів о 17:30. Телефон для довідок: (04637)3-14-93, (095)445-86-46
avatar