реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Виставки мандрували полками Гетьманщини

В одинадцяти центрах десяти полків Гетьманщини пройшла всеукраїнська кампанія «Пам’ять Нації”. За 5 днів її учасники подолали більше півтори тисячі кілометрів, відвідавши Козелець (центр Київського полку, де й зараз є в занедбаному стані будівля Дараганів), Чернігів, Новгород- Сіверський, Ніжин, Прилуки, Полтаву, Гадяч, Миргород, Сорочинці (певний час – центр Миргородського полку), Переяслав. Зі зрозумілих причин не змогли відвідати Стародуб – центр однойменного полку.

У кожному полковому місті були відслужені панахиди за гетьманами та їх полковниками, проведено виставки предметів козацької доби з печаткою князя Святослава Хороброго, якого через стиль життя та зачіску – оселедець називали першим козаком, показано стенди з історією кожного полкового центру. Експедиція також через квадракоптер здійснила фіксацію решток козацьких укріплень та полкових кам’яниць.

Керівник експедиції, кандидат історичних наук Олександр Алфьоров (на фото) розповідає: «За час експедиції було різне: І ночували перед багаттям у наметах, і їли козацький куліш, і мали чаювання у мерів й водночас просто ігнор адміністрацій. Особлива тема – священики! Все наше духовенство – це неймовірні люди! У кожного своя історія і своя неймовірна робота. Скажу чесно – одного разу злукавила приймаюча сторона і запросили здійснити панахиду у храмі УПЦ МП. Дізнались про це вже під час самої служби. Священик теж злукавив і не пам’янув гетьманів – просто обійшов… Дійно – там же ж всі зрадники… Довелось швидко шукати нашого священика і здійснити правдиву молитву».

Василь ЧЕПУРНИЙ, "Голос України"
Чернігівська область.



Теги:виставки, експедиції, гетьманщина, Алфьоров


Читайте також



Коментарі (0)
avatar