реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Гриби та ягоди з податком

Отримали доходи від заготівлі грибів та ягід? Сплатіть податок!
Як відомо, літо - найбагатша пора на дари природи. З настанням літа розпочинається сезон заготівель, і для багатьох громадян – це непоганий шанс «поправити» свій сімейний бюджет. На території сіл працюють заготівельні пункти, які скуповують у місцевих мешканців гриби та ягоди.

Щороку податкові органи області виявляють випадки несплати податку з доходів фізичних осіб при здійсненні діяльності по заготівлі та реалізації продукції флори та фауни. А отже, щоб громадяни не потрапили у «прикру» ситуацію, нагадаємо, що доходи отримані від здавання продукції флори та фауни, підлягають оподаткуванню податком з доходів фізичних осіб. Це передбачено статтями 3 та 4 Закону України від 22.05.2003 року №889-IV «Про податок з доходів фізичних осіб».

Заготівельні організації та інші підприємства, установи, організації та фізичні особи - суб`єкти господарської діяльності, які виплачують громадянам зазначені доходи, зобов`язані нараховувати, утримувати та перераховувати до бюджету податок з доходів фізичних осіб за ставкою 15 відсотків та своєчасно повідомляти податкові органи про виплачені доходи та утриманий з них податок за формою №1-ДФ.

Угоди купівлі-продажу можуть оформлятися двосторонніми закупівельними актами у письмовій формі або закупівельними відомостями, які повинні містити такі дані: місце укладання угоди, прізвище, ім`я та по-батькові громадянина, його ідентифікаційний номер, назва продукції, ціна одиниці продукції, обсяг проданої продукції, сума виплачених продавцю коштів. Обов`язково має бути підпис продавця про отримання коштів.

На жаль, трапляються випадки, коли СПД – фізичні особи ухиляються від сплати податків чи сплачують їх в неповному обсязі. Це залежить від відповідальності і свідомості кожного заготівельника. Тому доводиться здійснювати перевірки.

З метою більш повного наповнення місцевого бюджету працівники податкових інспекцій тісно співпрацюють з головами сільських рад: проводяться постійні оперативні перевірки, відслідковується діяльність громадян, які займаються закупівлею грибів та ягід.

У випадках, коли громадяни, зібравши в лісі гриби або ягоди, самостійно їх реалізують, то їм необхідно в податковій інспекції задекларувати свої доходи.

Відділ масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПА в Чернігівській області




Теги:ягоди, ДПА, збір грибів, Податки, угоди


Читайте також



Коментарі (0)
avatar