реклама партнерів:
Головна › Новини › Гарячий коментар

Гоголь заговорить по-ерзянськи

Бібліотека Ніжинського державного університету імени Миколи Гоголя має понад мільйонний фонд. 14 грудня вона поповнилася першими виданнями ерзянською мовою. Про це подбали активісти товариства «Эрзянь вал», які прибули на зустріч із ректором Ніжинського університету, доктором політичних наук Олександром Бойком. Але головна місія київських гостей - це Алєксандр Болькін, Ростислав Мартинюк та Дмитро Левусь - організація на базі Ніжинського університету Дня ерзянської мови. Щороку це свято відзначається 16 квітня. Воно об'єднує сотні тисяч фіно-угрів в Україні та по всій Європі.

День 16 квітня - це дата народження модерного ерзянського просвітителя Анатолія Рябова, який був убитий бандою НКВД 1937 року в місті Саран Ош (тоді Мордовська ССР). На честь цієї персони у 1990-их роках засновано Товариство порятунку ерзянської мови. Відтоді ж у день народження Рябова проводяться урочисті заходи – як на «материку», так і в численних ерзянських громадах за межами Республіки Мордовія.

У 2000-их роках традиція святкування дня ерзянської мови закріпилася і в Україні. До минулого року заходи проводилися тільки у Києві. Керівники товариства «Эрзянь вал» хочуть розширити цю географію. І місто Ніжин – не випадковий номінант.

У славетному Історико-філологічному інституті починав наукову кар’єру сам Анатолій Рябов – ерзянський вчений. В альма-матер Гоголя та Гребінки він навчався у 1912-1916 роках, тобто ще в часи Російської імперії.

- Я тільки цими днями почув про те, що у нас навчалася така непересічна фігура – Анатолій Рябов, - зізнався ректор університету Олександр Бойко. – Але ж ви розумієте: за 200 років у цих стінах виховано тисячі висококласних фахівців. І не лише філологів, але й істориків, державних діячів, інженерів.

Пан Бойко нагадав: випускники Ніжинського університету запроектували кілька кварталів Санкт-Петербурга, і знаменитий адміралтейський шпиль – це також справа рук ніжинського спудея. Але найбільше ректор захоплюється ліцеїстом-Гоголем. Тяжко переживає - для Ніжина 200-ліття великого письменника було просто згаяне:

- Гоголь тут жив із 12 до 19 років, написав перші твори, які, щоправда, власноручно спалив. Але згадайте себе у тому віці – ті роки стають основою всього подальшого життя. І вони минули у Гоголя в Ніжині.

Ростислав Мартинюк зауважив: учні мовознавця Анатолія Рябова перекладали твори Миколи Гоголя - ерзянською мовою. Якщо весною наступного року вдасться організувати конференцію, присвячену Дню ерзянської мови, там могла би бути фахова доповідь «Гоголь в ерзянській літературі». А хтось міг би і продекламувати гоголівську прозу ерзянською мовою – у стінах старовинного Ніжинського ліцею такого ще не було.

- Я не проти, прекрасна ідея, - погодився ректор. – Але нам треба погодити два питання: хто буде офіційним партнером проведення Дня ерзянської мови та забезпечення високого фахового рівня конференції.

Представники «Эрзянь вал» пообіцяли підготувати ґрунтовну програму та залучити відомих ерзянознавців, зокрема член-кореспондента НАН України Ореста Ткаченка. Книжку його концептуальних листів, видану в Мордовії, голова товариства Алєксандр Болькін (Боляєнь Сирєсь) передав у дар ректору університету.

Зі свого боку пан Бойко пообіцяв сприяти пошуку документів, пов’язаних з перебуванням Анатолія Рябова в Ніжині.

- Цілком можливо, що в архіві десь лежить заліковка Анатолія Рябова. Це ж не початок ХІХ століття – тут документів набагато більше, - розмірковував Бойко. - Але, звісно, вони могли бути й втрачені – під час Другої світової наші фонди дуже постраждали.

Остаточну відповідь дасть новий директор університетського архіву Олександр Медведєв. За словами, доцента університету Ігоря Смаля - це прекрасний фахівець, який справді може допомогти. Звісно, документальні свідчення про перебування Анатолія Рябова в Україні – своєрідна «золота булла» для місцевої ерзянської громади. За ці артефакти вони готові поборотися.

На прощання ерзяни подарували ректору Бойку імпозантний фотопортрет Анатолія Рябова – під шклом і в строгій рямці.

- Це ваш випускник, - ще раз наголосили ерзяни при виході з ректорського кабінету.

P.S. Вже пізно увечері з "гоголівського Ніжина" члену товариства зателефонував Ігор Смаль, який і організував зустріч ректора з ерзянами. Пан Ігор переповів просто-таки "містичну історію"і:

- Уявість, сьогодні ввечері ми проводили партійні збори місцевої "Свободи". Прийняли кілька нових членів. Я розповів громаді про сьогодншніх гостей - ерзян. І що ви думаєте? Один із новачків-"свободівців" заявив: а в мене дід і бабуся - ерзяни! Хіба це не дивний збіг?

Ні, звичайно, наступної весни Микола Гоголь мусить заговорити по-ерзянськи у своєму рідному ліцеї!..

Довідка: Олександр Дмитрович Бойко народився 1958 року. Закінчив історичний факультет Чернівецького університету. Доктор політичних наук, професор. Після Помаранчевої революції обраний ректором Ніжинського державного університету імени Гоголя. Наукові інтереси зосереджені на проблемах новітньої історії України та психології політики, зокрема політичного маніпулювання.

Уграїна



Теги:ерзянська мова, ЕРЗЯ, Ніжин, Російська Федерація, Гоголь


Читайте також



Коментарі (0)
avatar